Skip to content
Politică

Predoiu: Subiectul SIPA crea nervozitate maximă în rândul membrilor CSM

Ministrul care a reusit sa gestioneze problema arhivei serviciului de informații din cadrul Ministerului Justiției până la punctul în care a completat un raport referitor la arhiva SIPA, înainte de a decide să îl predea în mâinile CSAT, crede că desecretizarea dosarelor excede responsabilitățile unui membru al Guvernului.

Cătălin Predoiu spune că a moștenit o comisie de inventariere a arhivei SIPA de la Monica Macovei, dar că în timpul mandatului său nu s-a înregistrat niciun incident care să lase de înțeles că s-ar fi deschis dosare pentru a se extrage informații compromițătoare despre magistrați.

În același timp, Predoiu nu dă nicio sanșă demersului anunțat de actualul titular al portofoliului de la Justiție, Tudorel Toader, de a desecretiza arhiva.

„Până când nu intri acolo și nu inventariezi nu ai de unde să știi ce anume să faci cu arhiva. Problema excede pălăria unui ministru, fie el și de Justiție. Raportul a fost o dare de seamă, nu a descris nimic pe fondul lucrurilor. Dacă cineva își imaginează că acel raport conținea date despre dosarele din arhiva SIPA, se înșală. Nici nu putea fi altfel, cât timp inventarierea nici măcar nu s-a finalizat”, a menționat Predoiu, într-un interviu pentru ziare.com.

Arhiva a fost o sperietoare tot timpul pentru magistrați, din cauza informațiilor compromițătoare pe care le-ar fi putut conține despre ei, iar predarea ei către CSAT nu a mai fost făcută, ca urmare a expirării termenului de inventariere.

„Peste termenul prevăzut nu mai puteai intra in arhivă. De aia spun că procesul a fost prost gândit încă din 2006. E greu de crezut că în 180 de zile poți să inventariezi un asemenea fond arhivistic. Așa că am intrat într-un vid legislativ.”, precizează Predoiu, fost ministru al Justiției între 2008-2012.

Cât de sensibile sunt informațile cuprinse în dosarele SIPA o demonstrează reacția nervoasă a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

„Eu nu am vrut să ating nicio hârtie din arhiva SIPA, am refuzat să calc pe etajul din ANP unde era plasată, pentru a nu crea absolut niciun fel de suspiciune. Când deschideai subiectul acesta în CSM săreau geamurile din balamale. Lăsând gluma la o parte, nervozitatea asta maximă era pe undeva de înțeles. În mod tradițional, raporturile dintre ministru și sistemul judicar erau ca între soarece și pisică încă de vremea dnei Stănoiu.

De fapt, cine vrea să evalueze complet acest subiect, acolo trebuie să ajungă pentru că, pe vremea aceea, situația ministrului era specială. În plin guvern Năstase, dna Stănoiu avea un serviciu de informații activ, SIPA, nu doar o simplă arhiva, plus Inspecția judiciară și cariera magistratului care din 2004 au trecut la CSM”, relatează fostulministru al Justiției, Cătălin Predoiu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *