Skip to content
Societate

Prefectul Capitalei aruncă mingea în curtea INSP în privinţa calculului incidenței cumulate de COVID

Inquam Photos/Octav Ganea

Prefectura Capitalei nu calculează incidența cumulată a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, ci primește datele de la INSP, a precizat prefectul Gheorghe Cojanu. „Nu știm datele la care se raportează, aici INSP se raportează la niște cifre care au fost convenite de către Guvern”, a declarat oficialul, vineri seară, în direct pe B1 TV.

Întrebat cum de a scăzut incidența în Capitală față de ieri, Gheorghe Cojanu a răspuns: „Este problema DSP-ului să analizeze aceste lucruri. Ce am observat eu este că astăzi, în Municipiul București, au fost sub 500 de cazuri. În comparație cu ziua de ieri, de exemplu, când au fost vreo 575, deci este normal ca rata de incidență să scadă puțin, ea fiind calculată pe ultimele 14 zile. Fiindcă dacă v-ați uitat, a scăzut numărul infectărilor cu aproape 20%, dar rata de incidență n-a scăzut, fiindcă contează și celelalte 13 zile”.

Cu referire la modul de calcul al incidenţei – populație domiciliată sau populație rezidentă – prefectul Capitalei a afirmat: „Eu v-am spus că Prefectura doar primește aceste date și nu calculează. Nu știm datele la care se raportează, aici INSP se raportează la niște cifre care au fost convenite de către Guvern. Noi nu calculăm aceste cifre”.

Noi luăm în calcul ce ne comunică DSP. INSP face calculele, le trimite DSP-ului și DSP-ul ni le trimite nouă. Luăm măsurile, că nu facem aceste calcule, în funcție de datele primite de la Direcția de Sănătate Publică”, a explicat Gheorghe Cojanu.

Prefectul Capitalei, în izolare

Gheorghe Cojanu a precizat că, pentru că este contact al unei persoane depistate cu COVID-19, a fost testat pentru noul coronavirus și trimis să stea în izolare până la primirea rezultatului. „Eu, astăzi, n-am fost la serviciu. A fost un caz de COVID. Fiind contact, s-a prezentat ambulanța. Am fost și eu testat și trimis să stau în izolare până primesc rezultatul acestui test. Am fost la serviciu și la prima oră am aflat că un contact de al meu, de la serviciu, a fost testat pozitiv, drept care și eu, și încă o persoană au trebuit să fie testate și trimise acasă în izolare până mâine, când vom afla rezultatul. Nu știu datele de care mă întrebați dumneavoastră”, a menționat oficialul.

Întrebat dacă mai este valabilă afirmația potrivit căreia se vor lua măsuri în scenariul în care Capitala va depăși pragul de 3 la nivel de incidență cumulată, Gheorghe Cojanu a declarat: „Sigur că da. În conformitate cu Legea 55 pe 2020, cu Hotărârea de Guvern 856 dată tocmai miercuri, se vor lua măsuri. În primul rând, la rata de 3, toate școlile, toate unitățile de învățământ preuniversitar – aceasta este formularea corectă – vor trece în scenariul roșu de învățare online.

De asemenea, restaurantele vor fi închise. Restaurante, cafenele, baruri, discoteci la rată de 3 vor fi închise. Acum pot să funcționeze între 1,5 și 3, la o capacitate de 30%, cu niște restricții – distanță între mese, distanță între consumatori. Sunt niște restricții, dar ele pot să funcționeze în momentul de față. Aceste restricții vor fi puse în aplicare negreșit în condițiile în care se va atinge acel prag de 3, rată de incidență 3”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *