Skip to content
Coronavirus

Preluarea cazurilor Covid de către toate spitalele ar distruge sistemul sanitar, susține dr. Radu Țincu: Toți medicii și pacienții se vor contamina

https://www.b1.ro

Contactat de PS News, Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din București, a explicat că situația de la terapie intensivă este „din ce în ce mai apăsătoare”, iar răspândirea pacienților în toate secțiile de reanimare nu este o soluție. Dimpotrivă, o astfel de decizie ”va distruge sistemul medical”, prin contaminarea medicilor și pacienților, susține Țincu.

„Din punctul meu de vedere, în câteva zile se va depăși capacitatea de 1.040 de paturi destinate pacienților COVID-19. Văd că se vehiculează în spațiul public ideea distribuției pacienților cu coronavirus în celelalte spitale, văd că se pregătește o capacitate de 10% din fiecare spital pentru pacienții cu coronavirus. Consider că această politică va distruge sistemul medical printr-o contaminare masivă a spitalelor.

" "
" "

Cred că, dimpotrivă, pacienții infectați ar trebui să fie cantonați în aceeași unitate sanitară, să nu fie distribuiți prin toate spitalele țării, astfel încât să ne asigurăm că sistemul medical nu va fi contaminat în curs de câteva săptămâni.

O astfel de contaminare va afecta personalul medical și va fi scos din funcțiune, și asta într-un sistem medical fără personal suficient. O îmbolnăvire a cadrelor medicale va agrava  și mai mult criza sanitară, iar în al doilea rând, acești bolnavi care vor fi răspândiți și redistribuiți în toate spitalele țării îi vor contamina și pe ceilalți pacienți. Din punctul meu de vedere, o astfel de politică va bloca în câteva săptămâni sistemul de sănătate publică”, a punctat medicul.

Acesta este de părere că „spitalele suport Covid ar trebui să  fie transformate în continuare în totalitate în spitale Covid”: „Trebuie să separăm cât putem de mult bolnavii de coronavirus de ceilalți bolnavi din alte spitale, pentru că cel mai probabil probabil sistemul de sănătate se va contamina și se va bloca”.

Medicul spune că propunerea ministrului Sănătății, potrivit căreia toate spitalele să aloce 10% din capacitatea de terapie intensivă şi 15% din celelalte locuri pentru cazurile de infectări cu SARS-CoV-2, a mai fost încercată și de alte țări, doar că în România situația este diferită.

E o politică pe care au aplicat-o și alte țări, dar să nu uităm că sistemul de sănătate din țările în care a fost aplicată această politică nu sunt identice cu cele din România.

În momentul în care ai spitale construite în urmă cu 50 de ani, în momentul în care ai saloane de câte 10 pacienți în spital va fi foarte greu să implementezi acest tip de strategie.

Da, în Germania toate spitalele au preluat Covid, pentru că secțiile de terapie intensivă au rezervă de un pat sau maximum două paturi , atunci infrastructura le-a permis o astfel de abordare. În momentul în care crezi că poți să suprapui în România politica din alte țări e o eroare. Nu poate fi suprapusă în totalitate pe sistemul nostru de sănătate”, a explicat Țincu.

Acesta mai spune că toate locurile de la terapie intensivă din țară s-ar putea să se ocupe, iar aici nu vorbim doar de cele 1.040 de paturi alocate cazurilor de Covid. Toate acestea pentru că „spitalele nu se vor goli de pacienții care au nevoie de terapie intensivă ca să poată prelua pacienții cu coronavirus”.

„Este evident că, la un moment dat, presiunea va fi din ce în ce mai mare, pentru că proporția celor infectați va crește și, automat, vor începe să ocupe din ce în ce mai multe paturi de terapie intensivă. Însă, oricât de mare ar fi presiunea pacienților cu cornavirus, trebuie să existe și să se păstreze la nivel național unele spitale care să deservească cel puțin regional anumite urgențe la pacienți care nu au coronavirus.

Va trebui să avem un centru regional sau două pentru a traume și accidente rutiere, pentru urgențe medicale și pentru urgențe chirurgicale, pentru că acești bolnavi vor continua să aibă nevoie de servicii medicale, chiar dacă pandemia evoluează. Nu putem să contaminăm tot sistemul de sănătate cu coronavirus, ca după aceea să știm sigur că toți pacienții din spital care au venit sănătoși vor face coronavirus”, a conchis medicul.

Joi este a doua zi în care se înregistrează peste 4.000 de cazuri noi de COVID-19 în România. Sunt 4.013 cazuri şi 73 de decese în ultimele 24 de ore, iar în secţiile de terapie intensivă sunt peste 720 de pacienţi.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *