Skip to content
Europa Politică

Preluarea președinției rotative a Consiliului UE. Calendarul evenimentelor

Calea Europeana

Prezentăm mai jos calendarul principalelor evenimente legate de preluarea de către România a președinției rotative  la Consiliul Uniunii Europene.

10-11 ianuarie 2019. Va avea loc vizita Colegiului Comisarilor în România, în frunte cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, împreună cu președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Vizita va cuprinde o şedinţă comună de Guvern şi discuţii bilaterale pe clustere ministeriale, întrevederi la nivel de Preşedinte şi Prim-ministru. Evenimentul de lansare a Președinției României la Consiliul UE va avea loc la Ateneul Român, la 10 ianuarie 2019.

15 ianuarie 2019. Potrivit agendei provizorii a sesiunii plenare a Parlamentului European, ce va avea loc la Strasbourg, prim-ministrul româniei va prezenta în fața membrilor Legislativului european prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

24 ianuarie 2019. Va avea loc un eveniment public de lansare a președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la Bruxelles, informează caleaeuropeana.ro

9 mai 2019, ziua în care toate reflectoarele vor fi asupra României

În septembrie 2017 președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a cerut României și Președintelui Consiliului European, Donald Tusk, să organizeze un Summit special la Sibiu pe 9 mai 2019.

Momentul este unul extrem de important, dacă luăm în calcul faptul că va fi prima Zi a Europei sărbătorită de 27 de state membre în loc de 28, având în vedere că Marea Britanie va fi părăsit Uniunea Europeană la data de 29 martie 2019.

Prin solicitarea pe care președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a făcut-o în cadrul discursului său privind Starea Uniunii din anul 2017, acesta a transmis că există așteptări foarte mari din partea României pe durata președinției rotative, deși țara noastră va prelua acest rol pentru prima dată. În contextului Brexit-ului și deținerea președinției, România are șansa unică și totodată responsabilitatea de a conduce celelalte state membre către reformarea proiectului european.

Semnificația acestui summit depășește aceea a unui eveniment organizat în această conjunctură, deoarece Summit-ul de la Sibiu se va încheia cu adoptarea unor concluzii asupra viitorului Europei. Responsabilitatea României este, prin urmare, nu numai aceea de a demonstra o capacitate organizatorică exemplară, ci și de a își asuma președinția în reformarea proiectului european.

Să nu uităm că în perioada 23-26 mai 2019 vor avea loc alegerile europarlamentare care vor prefața viitoarea configurație a instituțiilor europene ( Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliu Euroepan).

Importanța acestui eveniment este cu atât mai crescută cu cât partilele populiste și eurosceptice au primit în ultimii ani vânt în vele.  Partidele au misiunea grea de a convinge cetățenii Uniunii Europene că este important să meargă la vot, iar acest lucru s-a dovedit până acum a i foarte diicil, deoarece nici jumătate din cetățenii europeni nu au participat la alegerile europene în 2014.

Toți actorii europeni, inclusiv România, vor avea responsabilitatea de a încuraja participarea și astfel de a oferi o susținere democratică Uniunii Europene.

Mandatul României la Consiliul Uniunii Europene se va încheia cu reuniunile Consiliului Afaceri Generale (CAG) unde se va dezbate politica coeziune, Consiliuliului Transporturi, Telecomunicaţii şi Energie (TTE), responsabil pentru cooperarea inter-guvernamentală în vederea atingerii obiectivelor comune europene în aceste sectoare, dar și întâlnirea Consiliului de Mediu (ENVI), responsabil pentru politica de mediu a UE, inclusiv protecția mediului, utilizarea resurselor în mod prudent și protecția sănătății umane.

Evenimentele amintite mai sus sunt precedate de ultimul summit al Consiliului European din perioada mandatului României la Consiliul Uniunii Europene, ce va avea loc în perioada 20-21 iunie.

România va preda ulterior ștafea Finlandei care, începând cu 1 iulie 2019, până în luna decembrie a aceluiași an, aceasta va exercita președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, sub mandatul său decizându-se nouă conducere a instituțiilor europene ( Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliu European).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *