„Prelungirea calendarului electoral generează multiple efecte economice”, avertizează economistul Adrian Negrescu

Sursă foto: X

Vineri, 04.07 a.c., coaliția PNL – PSD a reușit să se pună de acord cu privire la datele alegerilor parlamentare și prezidențiale din acest an.

Alegerile prezidențiale vor avea două tururi: 24 noiembrie și 8 decembrie. Iar alegerile parlamentare vor avea loc în 1 decembrie.

Cum schimbă, aceste date, mediul economic din România? Ce vor face și ce nu vor face guvernanții pentru a-și proteja campaniile electorale și șansele la câștig? La ce să ne așteptăm, imediat după alegeri?

Analistul economic Adrian Negrescu avertizează, în acest context, la ce să se aștepte românii, la începutul anului viitor.

foto: captura video Youtube

„Prelungirea calendarului electoral generează multiple efecte economice, măcar din prisma modului în care Guvernul va administra banii publici, în condițiile în care s-a stabilit organizare alegerilor, la termen.

Ne așteptăm ca în luna octombrie, cel târziu noiembrie, să avem o rectificare semnificativă de buget, în condițiile în care deficitul bugetar va depăși cu mult limitele stabilite de Comisia Europeană. Ce va însemna acest lucru?

Va însemna că se vor lua bani, probabil de la investiții.

Se vor amâna investițiile programate pentru 2024, se va tăia de unde se poate pentru a acoperi găurile din buget pe final de an, din considerente electorale.

Nu se vor face reforme, nu se va tăia în carne vie, nu vor fi luate măsuri care să afecteze electoratul. Iar asta nu face ceva decât să prelungească agonia bugetară în care se află bugetul de stat.

Măsurile trebuie luate acum deoarece anul viitor va fi prea târziu. Există riscul de suspendare a fondurilor europene, ceea ce ar fi o tragedie din punct de vedere al investițiilor aflate în derulare.

 România, 1 februarie 2025. Adrian Negrescu: „Explozie de costuri”

1 februarie 2025, din punct de vedere fiscal, probabil va veni cu un TVA mai mare de 21 sau 22%.

Posibil vom avea o cotă unică, NU de 10% pe venituri, ci de 16%.

Taxe mai mari pe casă și mașină și impozite pe afaceri, mai mari și mai dure, față de prezent, deci, practic, o fiscalitate mai dură și o economie cu frâna de mână trasă.

Practic, vorbim despre o economie în convalescență, o economie afectată puternic de inflație și de efectele scăderii puterii de cumpărare”, este previziunea analistului economic Adrian Negrescu.

Adrian Negrescu a amintit că una dintre cele mai importante bănci din România estima că anul viitor TVA-ul va crește de la 19 la 22%, acesta fiind singura măsura care ar putea aduce instant bani la buget, în condițiile în care deficitul bugetar, adică diferența dintre cât încasează statul din taxe, impozite și alte venituri și cât cheltuiește se adâncește de la o zi la alta.

„Avem o gaură financiară uriașă care va fi imposibil de finanțat altfel decât prin creșteri de taxe. Suntem la 3,4% din PIB, în condițiile în care noi ne-am asumat un deficit bugetar de 5% pe tot anul”, a mai spus Negrescu.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: