Skip to content
Politică

Premieră chirurgicală în România. Operaţie reuşită la o fetiţă de nici 4 ani

Premieră chirurgicală în România. Află ce operaţie au reuşit medicii în cazul unei fetiţe de nici 4 ani.

Este vorba despre o intervenţie chirurgicală de implantare a unui defibrilator extracardiac epicardic, cu sonda de defibrilare subcutanată, premiera constând în vârsta pacientului (3 ani şi 4 luni), informează un comunicat trimis, miercuri, PSnews.ro.

Operaţia în cazul Mariei Bucuroiu (fetiţa de 11 kg şi 97 cm înălţime) a fost efectuată la Spitalul Monza din Bucureşti.

„In fiecare an, în Europa, se inregistreaza aproximativ 550.000 de decese cauzate de MSC. Majoritatea dintre acestea ar fi putut fi prevenite prin implantarea la timp a unui defbrilator cardiac.

In Romania, terapia cu ICD se adreseaza exclusiv adultului si, din pacate, unui numar redus de pacienti, datorita preţul ridicat al aparatului şi lipsei de informare eficienta a populatiei, dar şi a personalului medical, cu precădere la nivelul structurilor medicale bazale.

Noile ICD moderne, au creat premizele apariţiei aparatului ideal, capabil, pe de-o parte, să trateze orice tulburare de ritm cardiac majora, iar pe de altă parte, să imbunatateasca substantial performanţa inimii şi, dincolo de scăderea riscului de moarte subită, să amelioreze evident calitatea si crestera sperantei de viata.

 Schematic, sistemul implantabil de defibrilare cardiaca este format din:

 

  1. defibrilator (generator), care este compus la randul lui din:

 

  • sursa de energie (bateria)
  • sistemul electronic de analizare a ritmurilor cardiace detectate şi inducerea terapiei adecvate
  • sursa de memorie, care stochează ritmurile receptionate
  • modulul de telemetrie, care permite interogarea şi programarea defibrilatorului

 

  1. sonda endo, sau extracardiaca, prin intermediul căreia generatorul conduce şocuri şi impulsuri electrice de stimulare cardiaca

 

Implantarea conventionala a ICD la adult se realizeaza chirurgical, in regiunea subclaviculara stanga, sau drepta si sonda de defibrilare se plaseaza pe cale venoasa, in interiorul inimii.

La pacientul pediatric: sugar si copilul mic, intervin o serie de particularitati legate de accesul vascular delicat, varsta, talia, greutatea redusa, care fac imposibila abordare anterioara. Despite technological development, intravenous defibrillator implantation in children and infants poses multiple challenges. 3 There are no electrodes modified for their small vessel diameter, with the consequent risk of venous thrombosis, nor devices adapted to their body surface.

În ciuda dezvoltării si progreselor tehnologice, implantarea unui dispozitiv pe cale intravenoasă la copilul mic și sugar, reprezinta o provocare pentru echipa medicala, ca urmare a multiplelor dezavantaje, secundare unor posibile complicatii.

In speranta de a oferi beneficii similare si la copii, firmele producatoare au conceput dispozitive si accesorii dedicate, de dimensiuni mai mici. Dimensiunile aparatului sunt variabile si pornesc de la 7/5 cm, greutatea de la 55 g, respectiv volumul de la 28 cc. Implantable cardioverter defibrillators (ICDs) are an established therapy for prevention of sudden death in an adult patient. 1 However, the implantation of these devices in paediatric patients with potential risk of sudden death (SD) has many disadvantages, and there is little information on implant use and methodology for this population. 2Cu toate acestea, montarea unui ICD la sugar, copilul mic, și chiar la adolescent prezinta in continuare o serie de particularitati tehnice și există puține informații in literatura de specialitate cu privire la implantarea, utilizarea, și functionalitatea dispozitivului, la aceasta grupa de pacienti.

Ca urmare, a fost propusa metoda extracardiaca de implantare, considerata eficienta la copilul mic și adolescent. Many versions of the extracardiac implant technique have been reported, but there is still no agreed procedure. Au fost descrise pana in prezent mai multe variante ale acestei tehnicii, dar nu există încă o procedură unanim acceptata. Calea de abord optima va fi individualizata, adaptata fiecarui caz in parte, in functie de o serie de particularitati”, se mai arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *