Premieră în educația din România: accesul într-un renumit colegiu se va face pe bază de recunoaștere facială

Sursă foto: Linkedin / Tom Schmidt

Cea mai mare unitate şcolară din Oradea, Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu”, cu peste 2.100 elevi înscrişi, va avea din toamnă un sistem special de acces în clădire, cu recunoaştere facială, menit să asigure siguranţa elevilor. 

Ideea inedită pentru sistemul educațional din România îi aparţine directorului şcolii, Iulius Timar, care a văzut un sistem similar într-o clădire de birouri din București. „Cea mai mare problemă pe care o are astăzi sistemul de învățământ este siguranța elevilor. Vedem peste tot în lume cazuri în care persoane neautorizate intră în școli și comit tot soiul de fapte nebunești. Îmi doresc să prevenim astfel de situații în școala noastră”, spune directorul.

Proiectul prevede montarea de turnicheți cu recunoaștere facială la intrările școlii, iar elevii și profesorii vor fi fotografiați pentru identificare, astfel încât camerele de vedere care vor fi montate să îi recunoască. Directorul a luat în considerare şi introducerea sistemului de acces pe bază de cartele, însă a realizat că elevii și-ar putea da unii altora documentul, eludând astfel regulile de acces.

În acest fel, conducerea şcolii va putea avea un control mai riguros asupra accesului, în comparație cu cel actual, şi va putea preveni intrarea persoanelor neautorizate și incidentele pe care acestea le-ar putea provoca.

„În prezent, noi avem un portar și patru căi de acces în școală. Oricât de bine intenționat și de harnic ar fi portarul, nu poate fi prezent în toate intrările simultan. Nici eu, dacă aș fi portarul, n-aș fi capabil. Noul sistem ne va oferi control asupra persoanelor care intră în școală. Siguranța trebuie să fie pe primul loc”, a spus directorul.

Pentru noul sistem de acces, din cele patru intrări existente, două se vor închide, iar la cele două rămase se vor monta 10 turnicheţi cu recunoaștere facială. Elevii și profesorii vor fi fotografiați pentru identificare, astfel încât camerele de vedere care vor fi montate să îi recunoască.

Scump, dar merită

Sistemul va fi programat după orarul fiecărei clase. Ca atare, elevii cu orar de la 8,00 la 13,00, elevii vor putea intra în școală până la ora 8,00 și vor putea ieși doar după 13,00, cu exccepţia celor învoiţi sau întârziaţi, care vor intra sau ieşi pe la cabina portarului, după ce au fost înregistrați.

Elevii majori au dreptul să iasă în timpul pauzelor, cu amendamentul că vor trebui să revină în școală înainte să sune clopoțelul. Dacă vor ieşi după ce pauza s-a încheiat, ei vor trebui să treacă tot pe la portar, care îi va înregistra, iar aceste întârzieri vor fi aduse la cunoștința părinților.

„În regulamentul intern, pe care îl vom modifica în această lună, putem prevedea inclusiv că după trei abateri de acest gen, elevul să fie sancționat. Trebuie să avem disciplină în școli”, spune directorul, care spera că, în acest fel, absenteismul elevilor se va reduce.

Singurul dezavantaj, după cum a explicat Timar, este că o dată la doi ani toți elevii vor trebui fotografiați din nou, întrucât trăsăturile lor fizionomice se vor schimba.

Sistemul gândit de directorul Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu” costă în jur de 100.000 de euro, bani care se vor achita din bugetul propriu al şcolii.

Cea mai mare şcoală din judeţ

Colegiul Naţional „Onisifor Ghibu” este cea mai mare școală din Bihor, cu peste 150 de dascăli care asigură educaţia a 2.100 elevi înscrişi în ciclurile gimnazial şi liceal. Deşi este o şcoală de cartier, unitatea este printre cele mai căutate din Oradea, fiind modernizată în întregime după un amplu proiect de reabilitare şi eficientizare energetică, gândit cu un sistem inovator de încălzire-răcire, care asigură temperaturi plăcute, indiferent de anotimp.

Şcoala Generală până în 1995, când s-a transformat în Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, Iulius Timar conduce unitatea de învăţământ din 2016 şi, sub coordonarea lui, acesta a primit în 2019 titlul de colegiu.

Dacă în 2014, Colegiul Naţional Onisifor Ghibu era pe locul 8 în Bihor, după media rezultatelor la bacalaureat (7,72), acum a ajuns pe locul 2, imediat după Colegiul Naţional Emanuil Gojdu. În vară, media generală a celor 118 absolvenți de-a XII-a a fost 8,71, iar rata de promovare a ajuns la 97,4%, cu doar trei elevi care au picat Bacul și unul care nu s-a dus la examen. În 2022, rata de promovare a fost chiar de 100%, dar media a fost mai mică, de 8,67.

O şcoală „altfel”

Directorul Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu”, Iulius Timar, a introdus un regulament special în şcoală, menit să stimuleze performanţa elevilor şi a profesorilor. Ca de pildă faptul că profesorilor nu li se permite să-şi mediteze propria elevi, iar pe lângă simulările organizate de Ministerul Educaţiei pentru examenele naţionale, în Ghibu se ţin şi simulări independente, subiectele fiind pregătite de profesori din școală, alţii decât cei care le predau elevilor examinați..

De asemenea, colegiul are propriul centru de excelență, unde profesorii îi pregătesc, gratuit, atât pe elevii şcolii, cât şi pe cei din afară. În plus, în unitate s-a înfiinţat şi un program de mentorat coordonat de Consiliul Elevilor din școală, condus de Amalia Buda o elevă din a X-a, iar elevii cu rezultate bune la anumite materii îi meditează gratuit, după ore, pe colegii lor cu note mai mici.

Colegiul orădean are și propria revistă scrisă exclusiv de elevi, Logo Paper, înființată în 2011 și la care contribuie toate clasele de jurnalism. Acum, revista este una exclusiv online, – logopaper.com – dar în trecut a fost publicată și în variantă tipărită, ca publicație lunară. Elevii scriu despre ce le place, fac interviuri filmate, cu colegi, profesori sau cu personalități ale orașului iar pentru a-I sprijini, conducerea școlii le-a asigurat și un sediu pentru redacție.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: