Skip to content
Internațional

Premieră în Europa: Eurodeputații ar putea vota marți prima femeie la șefia Comisiei Europene. Ce a promis Ursula von der Leyen

BBC

Prima femeie care aspiră la postul de președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se află astăzi în fața unui moment decisiv – votul Parlamentului European asupra candidaturii sale. Pentru a reuși să preia ștafeta de la Jean Claude Juncker, Ursula von der Leyen trebuie să obțină o majoritate absolută, adică cel puţin 374 de voturi, potrivit Hotnews.

Candidata din Germania, în prezent ministru al apărării și apropiată a cancelarului Anegla Merkel, va avea ceva emoții la votul din forul de la Strasbourg. Indiferent de rezultatul de la finalul zilei, von der Leyen a anunțat că va demisiona de la minister.

Ursula von der Leyen a transmis pe twitter un mesaj în care marșează exact pe ideea potrivit căreia alegerea sa în fruntea executivului european este una simbolică având în vedere faptul că ar fi prima femeie care ar ocupa această funcție. În acest sens, ea a evocat-o pe Simone Veil prima femeie care a deținut funcția de președinte al Parlamentului European în perioada 1979-1982.

 

Într-o scrisoare adresată luni grupului socialiștilor europeni, Ursula von der Leyen a transmis că susține introducerea unui mecanism suplimentar privind statul de drept pentru statele membre, după modelul Mecanismului de Verificare și Cooperare care funcționează în prezent pentru România și Bulgaria.

Mecanismul ar urma să includă rapoarte anuale. Propunerea de extindere a MCV pentru toate statele europene a fost avansată de reprezentanții grupului Renew Europe care au introdus această cerință printre condițiile pentru susținerea candidatului la votul din Parlamentul European care va avea loc marți.

Ursula von der Leyen mai susține dreptul de inițiativă legislativă pentru Parlamentul European, iar deciziile privind politica externă a UE ar urma să fie luate prin majoritate și nu unanimitate.

Ea a mai precizat că este dispusă să acorde o nouă amânare a Brexit-ului, în condițiile în care liderii europeni au decis în iunie să extindă termenul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană pentru sfârșitul lunii octombrie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *