Skip to content
Politică

Premieră în România: războiul dintre palate poate lăsa Guvernul fără 3 miniștri

Inquam Photos / George Calin

Mai sunt doar câteva ore până când interminatul miniştrilor expiră şi încă nu avem un răspuns din partea președintelui Klaus Iohannis.

Amintim că în 29 mai, premierul Viorica Dăncilă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile de numire a noilor miniştri de la Justiţie – Ana Birchall, Fonduri Europene – Roxana Mânzatu şi de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni – Natalia Intotero, dar şi pentru funcţia de vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice – Titus Corlăţean.

În 30 mai, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu va accepta propunerea de numire a lui Titus Corlăţean ca membru al Guvernului.

Guvernul, la un pas de blocaj? 

Astfel, în cazul în care Klaus Iohannis nu va anunța nicio decizie joi, Guvernul ar putea rămâne, începând de vineri, fără miniștri la Justiție, Fonduri Europene și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În acest caz nu se prevede o prelungire a celor 45 de zile de interimat, iar situația este cu totul nouă.

Ce spune Legea

Articolul 106 din Legea fundamentală, revizuită în 2003, prevede că funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului.

Articolul 107 spune că prim-ministrul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin, dar, la alineatul 2, precizează şi că preşedintele României nu îl poate revoca pe prim-ministru.

„Dacă prim-ministrul se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile prim-ministrului, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă prim-ministrul îşi reia activitatea în Guvern”, se arată în alineatul 3 al articolului citat.

Apoi, alineatul 4 consemnează că prevederile se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea premierului, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

Sintagma „se aplică în mod corespunzător” se traduce prin aplicarea aceluiaşi alineat la o situaţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *