Skip to content
Sănătate Știri

Premieră la Buzău: echipa de transplant a prelevat plămâni de la un bărbat în moarte cerebrală

O echipă de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a reuşit, în premieră, o operaţie de prelevare de plămâni de la un bărbat care a suferit un accident cerebral vascular, înainte de Revelion. De la el, cu acordul familiei, au mai fost prelevate şi alte organe, care au fost direcţionate către pacienţii aflaţi pe listele de aşteptare.

Managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, a anunţat, vineri, că un bărbat de 45 de ani a fost adus la finele anului la Unitatea de Primiri Urgenţe, în stare foarte gravă, comă de gradul trei, după ce a suferit un accident vascular cerebral hemoragic.

Pacientul a rămas internat pe secţia A.T.I. – Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău, însă fără şanse de a supravieţui.

Conform lui Damian, echipa de transplant a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău a considerat că bărbatul este un pacient eligibil pentru prevelare de organe şi a contactat familia pentru a-şi da acordul, iar testele pentru determinarea morţii cerebrale au fost efectuate în data de 31.12.2018.

S-a luat legătura cu coordonatorul de transplant la nivel naţional în vederea recoltării organelor. Echipele de prelevare formate din medici chirurgi de la Institutul Fundeni, medici urologi şi medici de chirurgie generală, o echipă de medici în specialitatea chirurgie-toracică din Slovenia, pentru care s-au prelevat plămânii, o echipă de medici ortopezi de la Spitalul Colentina care au prelevat ţesuturi s-au alăturat echipei noastre de medici, în realizarea acestui transplant. Întreaga acţiune de prelevare a debutat la ora 13.00 şi s-a finalizat la ora 22.00”, a spus managerul SJU Buzău, potrivit news.ro

În urma intervenţiei, medicii au prelevat ambii plămâni, acest lucru fiind o premieră pentru unitatea spitalicească buzoiană, ficatul, ambii rinichi, cornea de la ambii ochi şi tendon bilateral.

Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău acest transplant efectuat acestui pacient, este o mare realizare, un mare succes şi dorim să mulţumim familiei donatorului pentru acordul dat ca toate organele să fie transplantate. Această prelevare de organe reprezintă o premieră pentru judeţul Buzău, întrucât prelevarea plămânilor s-a putut face cu ajutorul Agenţiei de Transplant Eurotransplant”, a mai declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

La Spitalul Judeţean Buzău, ultima prelevare de organe a fost realizată în urmă cu 8-9 luni, conducerea unităţii spunând că familiile nu acceptă ideea că cei apropiaţi sunt în moarte clinică, iar atunci când o acceptă, e deja prea târziu pentru a fi prelevate organe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *