Skip to content
Politică

Premieră în mandatul lui Iohannis. Ce le solicită Președintele parlamentarilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis luni, la reexaminare, o lege care fusese aprobată de Parlament. Este vorba de legea privind acceptarea jurisdicției obligatorii a Curții Internaționale de Justiție, pe care șeful statului o dorește modificată.

Acest gest al lui Iohannis este o premieră în mandatul prezidențial al lui Klaus Iohannis, fiind prima lege pe care acesta a trimis-o la reexaminare.

Iată comunicatul integral al Administrației Prezidențiale cu privire la demersul lui Klaus Iohannis de a solicita reexaminarea legii mai sus menționate:

”CERERE DE REEXAMINARE asupra Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie

Motivele cererii sunt următoarele:

Legea are ca obiect de reglementare recunoaşterea de către România, printr-o declaraţie, a jurisdicţiei Curţii Internaţionale de Justiţie ca obligatorie şi fără acord special, în relaţia cu orice alt stat care acceptă aceeaşi obligaţie, adică sub condiţie de reciprocitate, în legătură cu orice diferend referitor la fapte sau situaţii apărute după data formulării declaraţiei, fiind exceptate de la aceste dispoziţii unele diferende expres stabilite.

Articolul 4 din legea supusă reexaminării prevede că Guvernul României poate decide, prin hotărâre, asupra modificării sau retragerii declaraţiei, cu informarea Parlamentului. Această dispoziţie poate conduce la interpretarea potrivit căreia Guvernul, printr-un act cu forţă juridică inferioară legii, respectiv printr-o hotărâre, poate să modifice sau să lipsească de obiect această lege. Astfel nu este respectat principiul ierarhiei actelor normative, prevăzut la Art. 1 alin. (5) din Constituție, republicată, precum şi normele de tehnică legislativă – reglementate prin Legea nr. 24/2000 – potrivit cărora modificarea unui act normativ poate fi dispusă prin acte normative ulterioare de acelaşi nivel sau de nivel superior. Totodată, prin acest text de lege, Guvernului i se oferă prerogativa de a modifica un act legislativ emis de puterea legiuitoare, cu condiţia informării Parlamentului.
Învederăm faptul că, potrivit dispoziţiilor din Constituţia României, hotărârile Guvernului se emit pentru organizarea executării legii. Aşadar, Guvernul poate să aplice această declaraţie prevăzută prin prezenta lege sau să interpreteze aplicarea declaraţiei la cazuri sau diferende concrete, dacă este cazul. Astfel, în ipoteza în care Guvernul, prin intermediul unei hotărâri, va dori să modifice sau chiar să retragă această declaraţie, acest lucru îl va putea face numai cu informarea Parlamentului. În acest caz, Parlamentul, ca unică autoritate legiuitoare, este autoritatea competentă să decidă anularea acestei prerogative/posibilităţi dată prin lege Guvernului, prin intermediul unei modificări legislative.

Având în vedere necesitatea clarificării aspectelor de mai sus şi ţinând cont de competenţa legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicit reexaminarea Legii pentru acceptarea jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie.”, se arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *