Skip to content
Politică

Premieră Obama numește o femeie de culoare ministru al justiției

Președintele Barack Obama a ales pentru prima dată în istoria Statelor Unite o femeie de culoare, Loretta Lynch, procuror la New York, să ocupe postul de ministru al justiției, a anunțat vineri Casa Albă.

Obama va face acest anunț sâmbătă la Casa Albă în prezența dnei Lynch și a lui Eric Holder, numit în 2008 de Barack Obama, notează AFP conform agerpres. Holder, primul afroamerican numit în acest post, și-a anunțat demisia la sfârșitul lunii septembrie.

Dna Lynch, a cărei numire trebuie validată de Senat, este descrisă de Casa Albă ca un procuror „puternic și independent”.

Loretta Elizabeth Lynch are 55 de ani și din 2010 este procuror federal în districtul newyorkez Brooklyn, un post pe care l-a ocupat deja între 1999 și 2001 sub președinția lui Bill Clinton. Ea are experiență în drepturi civice și în dosare privind fraude corporatiste.

Absolventă de drept a prestigioasei Universități Harvard, dna Lynch și-a început cariera într-o firmă de avocatură din New York înainte de a fi numită în districtul Est din New York. Între 2002 și 2007, ea a fost consilier special al procurorului Tribunalului Penal Internațional pentru Ruanda (TPIR).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *