Skip to content
Politică Republica Moldova

Premieră pe scena politică: Igor Dodon, invitat în Germania, la Munchen

Președintele Igor Dodon va participa la Conferința de Securitate de la Munchen, deși, tradițional, la acest forum mondial participă prim-ministrul și ministrul de Externe ai Republicii Moldova. Igor Dodon a fost invitat de către organizatorii conferinței direct, cu evitarea canalelor diplomatice. Guvernul a decis că nu va merge la Munchen pentru a nu certifica în nici un fel prin participare viziunea de politică externă a Președintelui Igor Dodon și abordarea sa în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean.

Președintele Igor Dodon a anunțat în cadrul unei emisiuni televizate că va participa la Conferința de Securitate de la Munchen în perioada 15-17 februarie. Invitația adresată lui Igor Dodon vine pe fondul a doi ani de izolare a acestuia în plan internațional. Tradițional, la această conferință, din partea Republicii Moldova participă prim-ministrul asistat de ministrul de Externe. Solicitat de site-ul Deschide.MD, MAEIE a anunțat că Guvernul Republicii Moldova nu va participa în acest an la Conferința de la Munchen.

„Conform unor informații neoficiale, o invitație de participare la eveniment a fost expediată direct, evitând canalele diplomatice, Președintelui Igor Dodon. În aceste condiții, având în vedere viziunile diferite privind transpunerea în practică a obiectivelor politicii externe a Guvernului Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește dosarul transnistrean, pe de o parte, și a Președinției, pe de altă parte, și pentru a evita extrapolarea acestora pe unele platforme internaționale, Cabinetul de miniștri a decis că nu va participa în acest an  la Conferinţa de Securitate de la Munchen”, se menționează în răspunsul remis Deschide.MD.

Totodată, MAEIE amintește, în acest context, că forma de guvernământ a Republicii Moldova este republică parlamentară. Astfel, potrivit Constituției  acest fapt presupune că deciziile cardinale ale statului, în particular, vizând politica externă și reglementarea conflictului transnistrean, țin de competența Guvernului și a Parlamentului. „În consecință, președintelui țării îi revin sarcini preponderent simbolice pe aceste segmente”, se menționează în textul remis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *