Premieră pentru Dacia Spring facelift, cu schimbări majore de design și de tehnologie. Comenzile se deschid în curând

Dacia Spring Electric
Sursa foto: DACIA.RO

Dacia Spring a ajuns la momentul unui face-lift, iar decizia companiei a fost una radicală. Primul automobil electric al Dacia a suferit transformări importante, chiar dacă mașina este, în esența ei, aceeași ca acum patru ani.

Designerii Dacia au reușit să transforme modelul electric Spring din câteva elemente esențiale și au făcut ca acest model să arate aproape nou, deși structura principală a caroseriei, platforma, grupul motopropulsor rămân neschimbate. Practic, Dacia Spring a suferit o serie de îmbunătățiri estetice la exterior și o redesenare aproape completă a interiorului, care face din acest model unul atractiv.

Principalele modificări estetice la exterior sunt în zona frontală, în primul rând, unde farurile și grila au fost complet redesenate. Luminile de zi au preluat forma regăsită la farurile noului Duster, un Y răsturnat cu cele două aripioare care sugerează aripile unei rachete. Farurile principale, situate în partea de jos a barei de protecție, au o formă nouă, iar bara în ansamblul ei este de asemenea complet schimbată. Aspectul general al părții frontale este în consecință diferit, amintește de noul Duster și are o apariție mai urbană, față de aspectul de crossover anterior.

De altfel, pare că întreg efortul echipei de designer a fost să diminueze la maxim imaginea de SUV, de crossover, a lui Spring. Un exemplu este dispariția unuia dintre elementele care făceau acest lucru: barele de acoperiș false, care nu mai există. Oricum, ele nu aveau niciun rost, erau inutile și foloseau doar la aspect. Ele erau din plastic lipit și nu putea purta nici cea mai mică greutate.

Interior complet nou

La interior, situația este cu mult mai mult schimbată, pentru că Spring a primit un bord nou, ecrane complet noi, selectorul de moduri de condus nou, volan nou, scaune noi, alte elemente de design și de utilitate.

Bordul complet redesenat este mai modern și, până la momentul la care vom putea testa calitatea lui, putem remarca aspectul plăcut, cu spații de depozitare și cu noi grile de aer ale sistemului de ventilație.

Ecranul central (pe versiunile care vor avea ecran central) este complet nou, are 10 inci și o formă similară cu cel de pe Duster 3. Și ecranul instrumentarului de bord este nou, are 7 inci și o formă nouă și ambele ecrane beneficiază de o grafică similară cu noul Duster 3. Nu în ultimul rând, volanul cu noi comenzi, inclusiv un satelit de comandă cunoscut deja de pe alte modele, cresc confortul și ușurința în utilizare.

Noutăți tehnice și versiuni de echipare

Dacia nu a adus schimbări sistemului de propulsie, deși au existat diverse informații în acest sens. Bateria este aceeași, 26,8 kWh, iar datele transmise de companie vorbesc acum doar despre 220 km autonomie, indiferent de tipul motorului ales de clienți. Rămân cele două motoare, de 45 CP și 65 CP, acestea fiind distribuite pe cele trei versiuni de echipare propuse.

Cea mai ieftină va fi Essential, cu motorul de 45 și echipamente minime. Noutatea este dispariția Media Nav (acesta a fost scos deja și pe versiunea pre-facelift), acesta fiind înlocuit, ca la celelalte modele Dacia, cu Media Control, sistemul care permite conectarea telefonului și afișarea pe ecranul instrumentrului de bord a informațiilor esențiale. De asemenea, dispare sistemul de climatizare complet.

Noutăți practice, dotări noi

La capitolul îmbunătățiri practice merită amintit spațiul de depozitare de sub capotă, așa numitul frunk, care permite păstrarea cablurilor de încărcare. De asemenea, sistemul You Clip, introdus pe Duster, poate fi comandat și pe Spring. Acesta permite fixarea mai multor accesorii (cârlig, lanternă, suport telefon cu inducție) în anumite zone din habitaclu. Tot în zona bordului au apărut noile prize USB-C, la fel de practice.

Trecem acum la capitolul tehnologie, unde sistemele de asistență au cunoscut o actualizare importantă. Spring beneficiază acum de un update la sistemul de frânarea de urgență, unde este inclusă detectarea pietonilor și bicicliștilor/motocicliștilor, recunoașterea indicatoarelor de circulație, alerta la depășirea vitezei legale, alertă la schimbarea benzii și asistență la menținerea benzii de circulație. Butonul My Safety permite acces rapid la configurația preferată a sistemelor de asistență.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: