Skip to content
Economie Societate

Premieră: salariaţii şi cei care au depus declaraţia unică la Fisc au adus cei mai mulţi bani la Sănătate în 2018, peste 26 de miliarde de lei

În premieră, în 2018 salariaţii şi persoanele care au depus declaraţia unică la Fisc au adus cei mai mulţi bani la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate din care e finanţat sistemul sanitar, pe fondul celor două schimbări legislative de anvergură făcute în 2018: trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului şi introducerea declaraţiei unice privind impozitul şi contribuţiile datorate de persoanele fizice. Salariaţii şi cei care au trimis declaraţia unică la Fisc au contribuit cu peste peste 26,45 de miliarde de lei la Fondul de Sănătate, de peste două ori mai mult decât în 2017, arată o analiză realizată de Economica, pe baza datelor oficiale ale CNAS.

De ce e important să ştim cine şi cu cât contribuie la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

Acesta este fondul din care e finanţat sistemul sanitar. Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile sociale de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, de angajatori şi de producătorii de medicamente prin taxa clawback. Din banii încasaţi la Fondul de Sănătate, CNAS plăteşte medicilor, dar şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor.

Până în 2018, angajatorii şi salariaţii – în această succesiune – au adus cei mai mulţi bani la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, potrivit analizelor făcute de Economica pe baza datelor oficiale ale CNAS.
Din 2018, salariaţii şi persoanele care au depus declaraţia unică la Fisc au contribuit cel mai mult la Fondul de Sănătate (FNUASS), arată o statistică făcute de Economica, pe baza informaţiilor instituţiei care gestionează Fondul.

Fondul de Sănătate al CNAS a avut, în 2018, venituri totale de peste 35,65 de miliarde de lei, cu aproape 24% mai mari decât cele din 2017, potrivit datelor oficiale ale CNAS pe care Economica le-a comparat. Peste 26,45 de miliarde de lei din veniturile totale ale Fondul de Sănătate în 2018 sunt contribuţiile de asigurări sociale de sănătate plătite de salariaţi, de persoanele cu venituri din activităţi independente, din drepturi de autor, din închirieri sau arendarea bunurilor agricole, de persoanele fără venituri, dar şi de celelalte categorii de contribuabili care au plătit contribuţia la sănătate în baza declaraţiei unice depuse la Fisc, arată o analiză realizată de Economica, pe baza datelor oficiale ale CNAS.

Cele mai mari surse de venit la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate au fost în 2018:

– contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de asiguraţi: peste 26,45 de miliarde de lei. Asiguraţii au adus la Fondul de Sănătate în 2018 de peste două ori mai mulţi bani decât în 2017 (când au virat peste 11,77 miliarde de lei), pe fondul transferului contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în sarcina salariatului, schimbare legislativă în vigoare de la 1 ianuarie 2018, potrivit datelor CNAS comparate de Economica. Contribuţia de asigurări de sănătate care cade din acest an doar în sarcina angajatului e reţinută şi virată la Fondul de Sănătate tot de către angajatori.

Dintre asiguraţi, au contribuit cel mai mult la Fondul de Sănătate în 2018:

  • salariaţii care au adus 25,65 de miliarde de lei la Fondul de Sănătate;
  • persoanele cu venituri din activităţi independente, din drepturi de autor, din închirieri şi arendarea bunurilor, persoanele fără venituri, dar şi celelalte categorii de persoane fizice care au depus la Fisc declaraţia unică şi care, cumulat, au virat peste 503 milioane de lei la Fondul de Sănătate, reiese dintr-o statistică Economica, realizată cu datele oficiale ale CNAS.

– contribuţiile de asigurări de sănătate ale angajatorilor, a doua cea mai mare sursă de venit la Fondul de Sănătate, au depăşit 3,85 de miliarde de lei în 2018, arată datele CNAS analizate de Economica. CASS datorate de angajatori au scăzut masiv în 2018 faţă de cele din 2017, pe fondul trecerii contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, aşa cum arătat mai sus. Concret, angajatorii au virat la Sănătate, în 2017, peste 11,98 miliarde de lei, arată datele oficiale ale instituţiei, studiate de Economica.

– taxa clawback plătită de producătorii de medicamente, a treia cea mai mare sursă de venit la Fondul de Sănătate în 2018. Peste 2,77 miliarde de lei au fost viraţi în anul 2018 CNAS în contul acestei taxe de către deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă a medicamentelor sau reprezentanţii legali ai acestora, arată datele oficiale studiate de Economica. Taxa clawback a adus în 2018 cu 30,68% mai mulţi bani la Fondul de Sănătate decât în 2017, reiese din calculele făcute de Economica pe baza datelor oficiale în posesia cărora am intrat, scrie economica.net.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *