Skip to content
Politică

Premierii lui Dragnea. Cu cine joacă preşedintele PSD guvernarea din toamnă EXCLUSIV

Premierii lui Liviu Dragnea. Cu cine joacă preşedintele Partidului Social Democrat (PSD) guvernarea de după alegerile parlamentare din toamnă.

Îl putem bănui de multe rele pe Liviu Dragnea, dar nu şi de lipsa agerimii politice. Astfel, este foarte probabil că liderul social-democrat a înţeles, din răsunătorul eşec electoral al PNL, că partidul care începe campania electorală şi lansează mesajele politice cel mai devreme este partidul care are cele mai mari şanse să câştige alegerile. Ca un făcut: în sprijinul acestei idei, PSD a dat unul dintre cele mai bune exemple chiar în locul unde catastrofa din alegeri a PNL s-a dovedit cea mai clară: în Bucureşti. Concret: deşi toată lumea luase ca pe un fonfleu candidatura Gabrielei Firea, aceasta a dovedit că s-a înşurubat suficient de puternic în timp în mintea oamenilor, fapt care a conddus la un scor electoral confortabil pentru PSD, la nivelul Primăriei Capitalei. Forţând puţin ideea, putem spune că Firea, beneficiind de un capital evident mai mare de notorietate, s-a constituit într-o locomotivă electorală pentru candidaţii PSD de la sectoare.

Aceleaşi alegeri locale din iunie (în special cele din Bucureşti) au demonstrat că partidul care lansează nume puternice, echipe sudate şi mesaje coerente (adică exact ce NU a făcut PNL) este cel care obţine scorul cel mai mare la urne – în cazul de faţă, în alegerile parlamentare.

Pasul următor: prim-ministrul

Finalitatea oricărui scrutin legislativ este desemnarea unui premier, în urma negocierilor partidelor cu preşedintele ţării. Ajunşi în acest punct, vedem cu PSD se vede pus în faţa unei răspântii.

Mai precis, şeful social-democraţilor, Liviu Dragnea, ştie că el nu poate fi o variantă pentru premierat, din cauza dosarelor penale (actuale şi potenţiale), a controverselor politice, din pricina faptului că este perceput drept principalul avanpost al baronilor roşii etc. etc.

Şi Victor Ponta iese din discuţie, dintr-un motiv mult mai palpabil: are prea multe visuri de preamărire, fapt ce l-a făcut să intre în antiteză cu Dragnea, aducându-l într-o zonă riscantă, fiindcă fostul vicepremier a dovedit până acum că nu uită şi nu iartă, în ciuda unor perioade de zâmbete amabile.

În aceste condiţii, lui Liviu Dragnea îi rămân două variante puternice de premieri – oameni cunoscuţi, în acelaşi timp, ca fiind deschişi la negocieri. Este vorba despre Vasile Dîncu şi George Maior.

Varianta George Maior i-ar aduce PSD-ului o validare de imagine, fostul director al SRI fiind omul în care americanii şi-au pus încrederea să îl aibă partener de discuţie la Ambasada României de la Washington, D.C. În egală măsură, Maior este un fin cunoscător al realităţilor din România şi a chestiunilor de securitate, un om echilibrat, care, prin natura ocupaţiei, s-a ţinut departe de frecuşurile politice.

La rândul lui, Vasile Dîncu este un om cu priză în mediile academice şi ONG-istice, bucurându-se, în egală măsură, de respect în zona politică. Lucrul cel mai important este acela că Dâncu, aparent, nu are ambiţia de a-i fura partidul lui Liviu Dragnea.

Vedem, deci, cum, cu ambele persoane, Liviu Dragnea poate deschide negocierile care să îi ofere fiecăruia ce îşi doreşte: Guvernul pentru Dîncu sau Maior, iar pentru Dragnea – preşedinţia PSD (cel mai mare partid din România).

Ca un sprijin pentru ipoteza Maior, amintim că, în seara zilei de 31 mai (aşadar, cu doar 5 zile înainte de alegerile locale), ambasadorul ar fi avut o întâlnire cu Liviu Dragnea, în speranţa că preşedintele PSD îl va lua în calcul pentru funcţia de premier din partea social-democraţilor. Trei zile mai târziu (vineri, 3 iunie), Maior ar fi mers şi la Palatul Cotroceni, profitând de participarea la o conferinţă de securitate, de la care s-ar fi retras imediat după plecarea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru a mege la o întrevedere cu acesta, a relatat bn24.ro.

Mutările lui George Maior trebuie privite în contextul în care, pe 2 iunie, Reuters a publicat controversata declaraţie a consilierului prezidenţial Laurenţiu Ştefan, potrivit căruia Iohannis urmăreşte să numească un premier tehnocrat dacă, după alegerile legislative, niciun partid nu va reuşi singur să formeze în Parlament majoritatea absolută de 50%+1.

1 comentariu la “Premierii lui Dragnea. Cu cine joacă preşedintele PSD guvernarea din toamnă EXCLUSIV

  1. DESTEPT TÂMPITUL DE DRAGNEA ……CA SĂ NU FIE CIOLOS PREMIER IN TOAMNĂ PUNE PREMIER UN OM DE-A LUI JOHANIS ..TÂMPITUL DE DÂNCU DE PARCĂ L-AR VOTA ONG-URILE SI MAIOR SECURISTUL CARE L-A SLUJIT PE BĂSESCU ……. DESTEPT PROSTUL DE DRAGNEA ..!!!!!!!!L…..DE CE NU MERGE CA PREMIER CU UN OM POLITIC PREGĂTIT DIN PSD ????? DE CE NU A MERS CU PRIMAR LA BUCURESTI CU DÂNCU SAU CU MAIOR ????????? ROMÂNII S-AU SĂTURAT DE TEHNOCRATI SI DE SECURISTI .. ASA CĂ NEA LIVIU ROMANII SUNT SĂTUI DE GRUPUL DE LA CLUJ …….DACĂ TOT VREI S-O FACI ADU-L PE IOAN RUS MĂCAR ĂLA STIE SĂ II DEFINEASCĂ PE ROMÂNII PLECATI SI SOTIILE SI COPII RĂMASI ACASĂ…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *