Skip to content
Politică

Premierul așteaptă relaxat valul 4 al pandemiei. Campania din PNL, mai importantă decât campania de vaccinare

Inquam Photos / Octav Ganea

Europa va fi lovită de valul 4 al pandemiei de coronavirus. Aceasta nu este o speculație, ci o certitudine la momentul acesta. Valul 4 al pandemiei, generat de tulpina indiană (Delta), va fi mult mai agresiv decât cele precedente, avertizează specialiștii, iar între 50% şi 60% dintre persoanele nevaccinate care au trecut prin boală riscă să se reinfecteze. Calculele arată că cel puţin 130.000 de români riscă să moară în următorul val, asta pentru că vaccinarea redusă nu garantează că se va evita apariția unui număr mare de cazuri grave și de creștere a mortalității.

Guvernul așteaptă relaxat valul 4

În România, valul 4 al pandemiei este inevitabil, apreciază mai mulți specialiști, dar gravitatea lui, cum va afecta activitățile curente și câți oameni se vor îmbolnăvi sunt greu de cuantificat în acest moment. „Valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de până acum, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie. Cu cât numărul, şi procentul, persoanelor vaccinate este mai mare (mă refer îndeosebi la persoane vulnerabile), cu atât consecinţele negative – traduse prin numărul de persoane spitalizate, numărul de persoane admise la terapie intensivă şi numărul de decese – vor fi mai mici. Cu cât numărul de persoane vulnerabile este mai scăzut ca acoperire vaccinală, cu atât riscul de creştere a numărului de persoane spitalizate cu forme severe este mai mare”, a avertizat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Cu toate acestea, guvernul condus de Florin Cîțu pare relaxat. Premierul se află în campanie internă pentru alegerile din PNL, fiind mai preocupat de identitatea celor lângă care se fotografiază decât de campania de vaccinare care în acest moment a devenit un fiasco de proporții. Datele arată că din 27 decembrie, de când a început campania și până în acest moment nu s-au vaccinat nici măcar 5 milioane de cetățeni  (4,9 milioane de oameni s-au vaccinat cu cel puțin o doză). Prea puțin pentru a se asigura o imunitate de grup, România fiind pe penultimul loc din Uniunea Europeană în ce privește protejarea populației prin vaccin.

Majoritatea oamenilor continuă să se informeze din medii dubioase. Rețelele de socializare și teoriile conspiraționiste țin locul unei informări corecte din surse verificabile. Eșecul campaniei de vaccinare este unul evident. E de ajuns să privim episodul vânzării a 1 milion de doze de vaccin către Danemarca. Cu toate acestea, premierul a întors semnificația evenimentului cu susul în jos. În loc să recunoască eșecul campaniei de vaccinare, premierul ne-a anunțat că “ținta a fost atinsă”, pandemia a fost eliminată. Doar că realitatea e alta. Până acum în România, numărul cazurilor de infectare cu tulpina delta a sărit deja de 100. Știm de la specialiști că această tulpină este mult mai contagioasă și chiar mai rezistentă. Valul 4 va fi așadar un val al nevaccinaților care ar putea determina un nou scenariu îngrijorător ținând cont de numărul persoanelor vaccinate în țară.

Cu nici măcar 5 milioane de imunizări, România ar putea fi printre statele cele mai dur lovite de acest val. Premierul nu pare însă alarmat, fiind preocupat de bunul mers al campaniei pentru alegerile din PNL, în timp ce campania de vaccinare continuă să meargă prost.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *