Skip to content
Europa

Premierul britanic Boris Johnson anunță o revoluție în gestionarea pandemiei

Facebook

Boris Johnson intenționează să redeschidă economia Marii Britanii pe 19 iulie și schimbă radical filosofia gestionării pandemiei. „Ne vom îndepărta de restricțiile legale și vom permite oamenilor să ia propriile decizii în cunoștință de cauză cu privire la modul de gestionare a virusului„, a declarat premierul britanic într-o declarație postată pe site-ul guvernului.

Intenția de a face acest lucru a stârnit neliniște în rândul comunității științifice din Marea Britanie, inclusiv al oamenilor de știință care l-au consiliat pe premierul britanic până acum în ceea ce privește gestionarea pandemiei de COVID-19.

Într-o declarație despre revenirea la normalitate, premierul Boris Johnson a transmis că data de 19 iulie este data la care se vor elimina restricțiile, însă o decizie finală va fi adoptată în 12 iulie. „Această pandemie este departe de a se fi încheiat și cu siguranță nu se va sfârși până pe 19 iulie”, a declarat prim-ministrul Johnson, potrivit Digi24.

În ciuda uneia dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, Marea Britanie se confruntă în prezent cu un nou val al pandemiei de COVID-19. Într-un astfel de context, premierul conservator Boris Johnson alege, mai degrabă decât să impună din nou restricții, să trăiască cu virusul, în ceea ce este văzut drept primul caz de testare mondială a capacității vaccinurilor împotriva variantei Delta a SARS-CoV-2.

Premierul britanic a întârziat deja așa-numita „zi a libertății” cu patru săptămâni, pentru a permite mai multor persoane să se vaccineze. De altfel, acesta a avertizat că alte mii de oameni ar putea muri din cauza răspândirii rapide a variantei Delta.

Cazurile cresc într-un ritm accelerat și ar putea exista posibilitatea să avem chiar 50.000 de cazuri zilnice de infectare până pe 19 iulie„, a mai spus Boris Johnson, subliniind în același timp că „trebuie să ne împăcăm cu tristețe cu faptul că vom avea mai multe decese din cauza Covid-19„.

Având în vedere că mai mult de 86% dintre adulții din Marea Britanie au primit cel puțin o doză de vaccin și aproape două treimi dintre adulți au fost vaccinați complet, premierul britanic a spus că e nevoie de o echilibrare a riscurilor, pe măsură ce Marea Britanie se îndreaptă către al patrulea pas privind eliminarea restricțiilor. Acesta a spus că „riscurile bolii COVID-19, pe care vaccinurile le-au redus, sunt încă departe de a fi eliminate”.

Totodată, premierul britanic a spus că e nevoie să se acorde atenție și riscurilor asociate continuării restricțiilor pandemice impuse prin lege, care în mod inevitabil au un impact direct asupra vieții oamenilor și a mijloacelor lor de subzistență, cât și asupra sănătății fizice sau mintale a acestora. „Trebuie să fim sinceri cu noi înșine. Dacă nu ne putem redeschide societatea în următoarele câteva săptămâni, când vom fi ajutați de sosirea verii și de vacanța școlară, atunci trebuie să ne întrebăm când vom putea să ne întoarcem la normal?”, a declarat premierul Boris Johnson.

Anne Cori, cercetător epidemiologic la Imperial College din Londra și una dintre persoanele care au stat în spatele uneia dintre prognozele pandemice care au impulsionat decizia inițială a lui Johnson de a amâna „ziua libertății”, a declarat că este prematur să se declare că țara poate trăi nestingherită cu un număr de cazuri în creștere. „O altă amânare privind momentul eliminării restricțiilor ar fi benefică„, a declarat Anne Cori pentru Reuters.

Cred că o nouă amânare ne va face să câștigăm timp și să ducem la capăt intervenții în curs de desfășurare care ar putea ajuta la reducerea transmisibilității„, a mai declarat Cori, referindu-se la administrarea rapelului și la posibila vaccinare a copiilor, un pas pe care Marea Britanie încă nu a decis să îl facă.

Peste 4.000 de oameni de știință, medici, asistenți medicali și alți profesioniști au semnat o scrisoare publicată miercuri în revista medicală britanică The Lancet, prin care condamnă planurile guvernului britanic de a renunța la majoritatea măsurilor de control al pandemiei în Anglia începând cu ziua de luni, 19 iulie, potrivit CNN.

Aceștia au numit planul premierului Johnson de a ridica toate restricțiile drept unul „periculos și prematur”. Experții medicali subliniază, de asemenea, că abordarea unei strategii de tolerare a nivelurilor ridicate de infecție cu SARS-CoV-2 este „lipsită de etică și ilogică”.

Guvernul britanic trebuie să-și reconsidere actuala strategie și să ia măsuri urgente pentru a proteja publicul, inclusiv copiii. Credem că guvernul se angajează într-un experiment periculos și lipsit de etică și îi solicităm să întrerupă planurile de a elimina restricțiile la 19 iulie 2021„, se precizează în comunicatul semnatarilor.

În schimb, guvernul ar trebui să amâne redeschiderea completă până când tuturor, inclusiv adolescenților, li se va oferi posibilitatea de a se vaccina, iar în școli va fi asigurat un cadru adecvat situației pandemice. Până atunci, măsurile de sănătate publică trebuie să le includă pe cele solicitate de Organizația Mondială a Sănătății, cum este masca universală poartă în spații închise, chiar și pentru cei vaccinați„, mai precizează comunicatul.

Deepti Gurdasani, epidemiolog la Queen Mary University și unul dintre primii semnatari ai apelului public, e de părere că „guvernul britanic a făcut o alegere deliberată de a expune copiii la infecții în masă, mai degrabă decât să-i protejeze în școli sau să-i vaccineze”.

La rândul său, guvernul condus de Boris Johnson a declarat că are mai mult decât o perspectivă epidemiologică de luat în considerare în privința menținerii restricțiilor.

Noul ministru al Sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat că în timpul pandemiei s-au acumulat mai multe probleme de sănătate, educație și economie, care reprezintă acum argumente necesare pentru revenirea la normal, chiar dacă relaxarea anunțată de premierul britanic ar putea să conducă la un număr de 100.000 de cazuri zilnice de infectare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *