Skip to content
Europa

Premierul britanic, Boris Johnson, de neatins din punct de vedere politic după ce a fost externat

twitter

Premierul britanic este acasă, în convalescență, după ce a supraviețuit maladiei Covid-19. O știre salutată de concetățenii săi, în timp ce numărul morților a depășit pragul de 11.000, iar guvernul este acuzat că a reacționat prea târziu la pandemie.

Niciun scenariu de film nu ar îndrăzni să propună o astfel de înlănțuire de fapte improbabile: o pandemie mondială, miliarde de oameni în izolare, un premier britanic atins el însuși de virus, apoi externarea sa din spital în duminica de Paști, asemenea unui Mesia înviat. Viața lui Boris Johnson, deja plină de evenimente, a luat o turnură suplimentară de roman odată cu spitalizarea sa timp de o săptămână, din care trei zile la terapie intensivă, în care ”balanța ar fi putut înclina într-o parte sau în cealaltă”, după cum a declarat chiar el.

Din punct de vedere politic, aceste zile cu suspans nu au fost plictisitoare. În timp ce criticile la adresa modului în care guvernul a gestionat criza sunt tot mai numeroase, iar Regatul Unit cunoaște unul dintre cele mai negre bilanțuri ale pandemiei, Boris Johnson devine inatacabil, cel puțin pe termen scurt.

Duminică, Johnson a realizat un scurt video care a captat emoția momentului. Tras la față, cu cămașa mototolită, a înduioșat pe toată lumea transmițând mulțumiri pentru personalul NHS (National Health Service), serviciul național de sănătate atât de drag britanicilor, scrie g4media.ro.

«NHS mi-a salvat viața, cu siguranță». El și-a exprimat gratitudinea pentru două asistente: «Jenny, din Noua Zeelandă, și Luis, din Portugalia». «Motivul pentru care corpul meu a primit suficient oxigen este că ele m-au supravegheat fiecare secundă din noapte, m-au îngrijit și au realizat intervențiile de care aveam nevoie».

Reluându-și tonul optimist care l-a făcut să câștige alegerile, Boris Johnson a dat asigurări că «ne vom bate împreună împotriva coronavirusului, deoarece NHS este inima acestei țări, ceea ce avem mai bun în această țară, imposibil de doborât și funcționând pe bază de iubire». Lirismul subit ar fi fost de ridiculizat în cazul unui politician, dar este greu de atacat în cazul unui om care a dat ochii cu moartea.

Fie că vă place sau nu, Boris Johnson a devenit personificarea emoțională a NHS în mintea multor britanici”, explică James Johnson, un fost analist pentru Downing Street, acum responsabil cu PR la o mare firmă londoneză. ”Oricare ar fi adevărul, acum va fi mult mai greu să îl acuzi că nu îi pasă de NHS”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *