Skip to content
Coronavirus

Premierul britanic Boris Johnson, internat la terapie intensivă și conectat la un aparat de ventilaţie

Facebook.com/Borisjohnson
" "

Internarea la terapie intensivă a premierului britanic Boris Johnson provoacă o puternică îngrijorare în Regatul Unit şi nu numai şi arată cât de puternic poate afecta noul coronavirus oameni sănătoşi, indiferent că sunt anonimi sau puternici, relatează AFP. Logodnica lui Boris Johnson, Carrie Symonds, în vârstă de 32 de ani, este însărcinată și a spus că are și ea simptome Covid-19.

Luni, ”în cursul după-amiezii, starea sănătăţii premierului s-a deteriorat, iar la sfatul echipei sale medicale el a fost transferat la secţia de terapie intensivă a spitalului” ST Thomas, a anunţat purtătorul său de cuvânt.

" "
" "

Diagnosticat pozitiv cu Covid-19 la 27 martie, şeful Guvernului conservator a refuzat să-şi înceteze activitatea şi a continuat să muncească din apartamentul său din Downing Street, scrie news.ro.

După zece zile, duminică, el a fost spitalizat ”în vederea unor examene” – o ”măsură de precauţie” în mod oficial. A doua zi nu s-a simţit mai bine, ci dimpotrivă.

Nu există nicio îndoială că întorsătura evenimentelor înseamnă că Boris Johnson este grav bolnav”, aprecia luni seara Derek Hill, un profesor de imagistică medicală la University College din Londra, citat de Science Media Centre.

Regina Elizabeth a II-a este ţinută la curent cu starea sănătăţii premierului său, a anunţat Palatul Buckingham.

Iar Dominic Raab, ministrul de Externe, îl înlocuieşte ”acolo unde este necesar”, a precizat purtătorul de cuvânt al lui Johnson.

Prima sarcină a ministrului de Externe, este să prezideze marţi reuniunea zilnică de urgenţă a miniştrilor cu principalul oficial medical şi consilierul ştiinţific.

Cunoscut ca nemenajând niciun efort, excentricul politician a încercat să-şi  mascheze tergiversările în faţa crizei sanitare, clamând că nu îi este frică să intre în prima linie.

Eu am strâns mâna tuturor”, inclusiv bolnavilor, declara el la 3 martie, povestindu-şi vizita la un spital.

Însă nu acolo a contractat boala, având în vedere perioada de incubare. ”Boris Johnson a ignorat sfaturile sanitare pe propriul risc”, comenta The Independant referitor la diagostic, la sfârşitul lui martie. Încăpăţânarea sa de a rămâne la conducere nu i-a surprins deloc pe britanici – nici pe susţinătorii săi, care-i laudă angajamentul şi nici pe adversarii săi, care-i critică ambiţia devoratoare.

În schimb, anunţul de luni ”este neaşteptat”, potrivit The Telegraph. Pe prima pagină a ziarelor de marţi se află aproape peste tot cuvintele ”terapie intensivă”. The Daily Mirror şi The Daily Star merg mai departe şi vobesc despre ”lupta de a-i salva viaţa”. Potrivit unei surse guvernamentale, premierul este ”conştient”, iar transferul său, care a avut loc către ora (locală) 19.00 (21.00, ora României) a fost decis ”ca măsură de precauţie în cazul în care ar avea nevoie de un (aparat de) respirat”.

Profesorul Hill afirmă că are informaţii potrivit cărora el beneficiază de un ”tip de asistenţă respiratorie numită ventilaţie în presiune pozitivă continuă (CPAP)”, folosit de obicei în tratamentul apneei obstructive în somn. Experienţa din Italia şi din alte ţări europene arată că CPAP poate fi eficientă în cazul pacienţilor cu covid-19, cel puţin într-o primă fază”.

Regatul Unit a tergiversat inițial adoptarea de măsuri dure, dar în 23 martie a decretat o carantină generală, dar și aici cu suplețe în ceea ce privește ieșirile, cum ar fi cele pentru a face sport. Parcurile din Londra rămân deschise și sunt uneori foarte frecventate, în condițiile în care vremea a devenit foarte plăcută.

Odată cu prinţul moştenitor Charles, care s-a vindecat, Johnson este una dintre cele peste 50.000 de persoane testate pozitiv în Regatul Unit de la începutul epidemiei. Aproape 5.400 dintre aceste persoane au murit.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *