Skip to content
Politică

Premierul britanic David Cameron merge în Scoţia

Premierul britanic David Cameron va efectua luni ultima deplasare în Scoţia pentru a susţine respingerea independenţei la referendumul istoric de joi, al cărui rezultat se anunţă strâns potrivit sondajelor.

Cele două tabere, cot la cot în sondaje, nu au avut pauză nici duminică, dar executarea de către gruparea Stat Islamic a ostaticului David Haines, lucrător umanitar scoţian în vârstă de 44 de ani, a aruncat o umbră asupra campaniei, potrivit Mediafax.

Premierul scoţian Alex Salmond, liderul separatiştilor, a condamnat moartea al cărei „nivel de brutalitate depăşeşte imaginaţia”.

În apropierea scrutinului convocat joi, cele două tabere sunt cot la cot chiar dacă tabăra care militează pentru respingerea independenţei se afla pe primul loc în trei dintre cele patru sondaje realizate la acest sfârşit de săptămână.

Unioniştii ar obţine 53 la sută din voturi, susţine un sondaj realizat de Opinium-The Observer.

Institutul de sondare a opiniei publice subliniază că „principala preocupare a susţinătorilor respingerii referendumului se referă la capacitatea unui guvern scoţian independent de a-şi îndeplini angajamentele economice, mai ales în privinţa sănătăţii şi pensiilor”.

„Dacă se poate trage o concluzie din cele patru sondaje, aceasta este că fiecare vot contează. Nu este loc pentru un vot de protest când miza este atât de ridicată”, a comentat directorul de campanie al taberei care susţine respingerea referendumului, Blair McDougall.

„Sondajele arată că referendumul poate bascula atât de o parte, cât şi de alta”, a subliniat la rândul său liderul echipei rivale, Blair Jenkins.

Deşi nesigură de rezultat, tabăra ce susţine aprobarea referendumului se pregăteşte deja pentru o eventuală independenţă.

„Primul lucru ce trebuie făcut este reunirea tuturor scoţienilor”, a declarat Alex Salmond pentru BBC, promiţând reunirea tuturor celor „care vor avea ceva de oferit”, indiferent de tabără.

Salmond a declarat, de asemenea, că „specialişti într-o serie de domenii” au fost abordaţi pentru pregătirea unei eventuale victorii a separatiştilor.

În timp ce se exprima liderul lor, circa 2.000 de separatişti au manifestat pe străzile din Glasgow până în faţa sediului grupului de radio-televiziune din acest oraş pentru a protesta faţă de modul în care a acoperit referendumul, considerat ca fiind în favoarea respingerii acestuia, o părtinire pe care BBC a respins-o.

În faţa riscurilor unei diviziuni pe care ar putea-o genera referendumul, liderii religioşi scoţieni au făcut, de asemenea, apel la unitate.

„Cei care vor vota în favoarea referendumului, la fel ca şi cei care vor vota împotrivă trebuie să îşi amintească de faptul că suntem cu toţii scoţieni”, a declarat John Chalmers, un oficial de rang înalt responsabil de Biserica Scoţiei, în cadrul unei ceremonii religioase în catedrala Sainte-Marie din Edinburgh.

Dacă politica nu a fost evocată la această slujbă religioasă, în exterior, limbile s-au dezlegat.

„Soţia mea şi cu mine suntem clar împotrivă, noi suntem britanici!”, a declarat Tony Maddon, în vârstă de 67 de ani, un voluntar care lucrează la catedrală. „Cel mai important este ca biserica să încurajeze oamenii să voteze pentru ca vocea fiecăruia să se poată face auzită”.

Potrivit presei, regina Elizabeth II, care refuză să se implice oficial în campanie, ar fi făcut o declaraţie după ce a asistat la un serviciu religios la reşedinţa sa de vară din Scoţia, la Balmoral. „Sper că oamenii se vor gândi atent la viitor”, ar fi spus ea.

Pentru a încerca să încline balanţa în favoarea sa, tabăra care susţine aprobarea referendumului şi-a multiplicat iniţiativele … până la a invita tinerii scoţieni să promoveze independenţa în timpul meselor duminicale din familie. Scopul este seducerea persoanelor în vârstă, considerate ca fiind electorii cei mai reticenţi faţă de destrămarea Marii Britanii.

Tabăra proindependenţă a organizat, de asemenea, în cursul serii un concert la Edinburgh care a avut loc cu casele închise. Pe scenă au urcat grupurile Franz Ferdinand, Mogwai şi Frightened Rabbit.

Campania s-a făcut resimţită şi pe stadioanele de fotbal. Astfel, sâmbătă seara, suporterii au arborat o pancartă cu „Da” în minutul 18 (ca 18 septembrie, ziua votului), în timpul meciului dintre Celtic Glasgow şi Aberdeen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *