Skip to content
Internațional

Premierul britanic nu pare deranjat de acuzaţiile de influenţă rusă. Explicaţiile lui Boris Johnson

Nu există nicio dovadă că Rusia s-ar fi amestecat în politica internă a Marii Britanii şi nu exista niciun motiv pentru a publica raport denumit „Rusia” înainte de alegeri, a declarat premierul britanic, Boris Johnson, într-un interviu pentru BBC, de vineri.

Cu privire la foarte posibilul amestec al Rusiei în politica internă a Regatului Unit, Boris Johnson a declarat că: „Nu există nicio dovadă în sensul ăsta şi trebie să ai foarte mare grijă…nu poţi să faci o acuzaţie falsă asupra tuturor persoanelor care vin dintr-o ţară, doar din cauza naţionalităţii lor”.

Premierul britanică făcut aceste remarci deşi tot el a fost cel care, în 2016, dezinformase (sub semnătură) publicul britanic cu privire la intrarea unui număr de 80 de milioane de turci (adică toată populaţia Turciei) în Regatul Unit, în situaţia în care va rămâne în Uniunea Europeană.

Boris Johnson a făcut aceste afirmaţii şi în ciuda faptului că serviciile de informaţii britanice au trimis spre aprobare un raport intitulat „Rusia”, cu privire la influenţa acesteia în politica internă şi externă a Marii Britanii.

Raportul fusese terminat în lună martie, dar de abia pe 17 octombrie a fost trimis către guvern, care însă nu l-a publicat şi care a anunţat că nici nu îl va publica pe motiv că ar putea influenţa alegerile parlamentare de pe 12 decembrie.

Cum era de aşteptat, Opoziţia a acuzat guvernul Boris Johnson de muşamalizare şi a indicat că raportul este în măsură să ridice semne de întrebare cu privire la Brexit şi cu privire la unii membri marcanţi ai Partidului Conservator.

Premierul britanic a făcut şi câteva remarci pe tema donaţiilor primite de Partidul Conservator (pe care-l primeşte) din partea unor oligarhi ruşi.

„Toate donaţiile Partidului Conservator sunt examinate în mod corespunzător, publicate în mod corespunzător. Voi lăsa echipa d-voastra de cercetare să vină cu acea constatare în faţa noastră. Totul este făcut public”, a mai precizat premierul britanic, el însuşi suspectat încă din 2016 că ar fi avut legături cu Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *