Guvernul va aproba miercuri modernizarea Uzinei Mecanice Cugir, în baza unei investiţii de circa 410 milioane de lei, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
„Aprobăm azi şi o investiţie majoră în industria de apărare, modernizarea Uzinei Mecanice Cugir, proiect de circa 410 milioane de lei. Efectul va fi creşterea eficienţei activităţii şi asigurarea producţiei la standarde NATO”, a declarat Marcel Ciolacu, în şedinţa de guvern.
Istoria fabricii datează din 1799, când au fost puse bazele atelierelor de fabricare a otelului in Cugir, una dintre primele fabrici metalurgice din Transilvania, avand ca profil otelul. Motivele care au determinat autoritatile Austro-Ungare sa infiinteze aceasta fabrica au fost mineritul ce se practica in jurul localitatii si conditiile naturale favorabile. Calitatea otelului produs aici a fost apreciata atat in interiorul Impreriului Austro-Ungar, cat si in afara granitelor acestuia.
Extindera fabricii a inceput in 1926, prin constructia de noi hale de productie. Razboiul a dus la militarizarea fabricii care, la momentul respectiv, a fost condusa de specialisti in domeniul productiei de armament modern. Piese si ansamble pentru tehnici de artilerie au fost fabricate pe parcursul colaborarii cu compania londoneza „Vickers Armstrong Ltd.”
Preluarea de catre firma cehoslovaca „Zbrojowka-Brno” a dus la reproiectarea productiei de arme si munitie de infanterie, in baza documentatiei de licenta. Pe parcursul celui de-al doilea Razboi Mondial, concernul german”Herman Goring” a preluat actiunile companiei.
Acumularea unei experiente sporite si potentialul tehnic ridicat au asigurat succesul in proiectarea si lansarea in productie a primei arme de conceptie romaneasca, pistolul mitraliera calibru 9mm, Parabellum, tip „Orita”. Dezvoltarea ulterioara a industriei in localitatea Cugir este legata de uzina, creandu-se de-a lungul timpului un bine-cunoscut brand, CUGIR.
Astăzi, Uzina Mecanică Cugir detine investitia „Modernizarea fabricatiei de armament de infanterie si munitie prin asimilarea de produse NATO”. Prin achizitia liniilor de productie pentru produse NATO, compania detine o baza tehnologica comparabila cele ale producatorilor consacrati din domeniul industriei de aparare.
Achizția de echipament si tehnologie pentru fabricarea capselor anti-corozive Boxer si munitiei de infanterie de calibru 5.56 x 45, 7,62 x 51 si 12,7 x 99 au dus la un nivel ridicat de automatizare, consum scazut de energie, precizie speciala in productie, produs finit de calitate superioara, flexibilitate, productivitate ridicata in munca.
Din punct de vedere strict tehnic, compania achizitioneaza tehnologie moderna pentru tuburile din alama si munitie necoroziva (specifica NATO), care deschide o perspectiva larga cu privire la asimiliarea ulterioara a altor tipuri de munitie
De mai bine de 200 de ani, Uzina Mecanică Cugir reprezintă simbolul şi totodată motorul oraşului Cugir, devenind în timp o tradiție moştenită de la bunici şi parinți, cunoscand in acest timp un proces continuu de înoire şi dezvoltare atât din punct de vedere al dotărilor cât şi al produselor realizate.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News