Premierul Ciolacu, după lovitura primită din partea Fitch: “Vom opri aceste incertitudini”

Sursa foto: Marcel Ciolacu

 

Premierul Ciolacu a declarat că România va opri turbulențele cauzate de instabilitatea politică și anularea alegerilor prezidențiale, prin crearea unei majorități pro-europene și a unui nou Guvern are să deruleze reformele și investițiile din PNRR și Planul bugetar structural.

Reacția premierului vine după ce Agenția de rating Fitch a revizuit la negativă perspectiva ratingului de țară. Ratingul este BBB-.

”În final, am un mesaj cu privire la viitorul țării. România trece prin turbulențe cauzate de instabilitatea politică și anularea alegerilor prezidențiale. Vom opri aceste incertitudini prin crearea unei majorități pro-europene și a unui nou Guvern are să deruleze reformele și investițiile din PNRR și Planul bugetar structural, angajate la nivel european. Am trecut prin criza economică, sanitară, energetică și prin cea declanșată de războiul de la granițe. Vom trece solidar și peste această perioadă. România are mecanisme de stabilizare automată și avem capacitatea de a mobiliza toate resursele la dispoziție pentru a reveni pe un drum stabil”, a spus Ciolacu.

Perspectiva din partea agenției Fitch a mai fost negativă cel mai recent în perioada aprilie 2020 – martie 2023. Din martie 2023, perspectiva era stabilă.

Potrivit sursei citate, alegerile parlamentare desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE, reflectând polarizarea crescândă a societății românești.

„Un guvern de coaliție pro-european format din 4 partide este partide e4ste probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, vor menține incertitudinea politică și, în opinia noastră, va întârzia implementarea măsurilor de consolidare fiscală”, spune Fitch.

Agenția estimează că deficitul bugetar va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste prognoza noastră din august de 7,2%. Deteriorarea fiscală mai mare reflectă creșterea cheltuielilor, inclusiv cu salariile din sectorul public și a pensiilor. Impactul majorării pensiilor din septembrie 2024 va crește presiunea fiscală în 2025, făcând consolidarea fiscală mai dificilă.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: