Primul-ministru Marcel Ciolacu a anunţat că în zona administrativă România are restanţe şi de reformă, dar şi de organizare şi a precizat că în primele şase luni din 2025 trebuie închise aceste reforme deoarece se regăsesc în cererile de plată 4, 5, 6, 7 şi sunt legate între ele. El a adăugat că a fost an electoral, iar anumite persoane au evitat să ia decizii.
Marcel Ciolacu a fost prezent, luni, la summitului Autorităţilor Publice Municipale din România.
”Avem foarte multe restanţe. Asta este adevărul. În zona administrativă avem restanţe şi de reformă, avem restanţe şi de organizare, avem restanţe şi cum sunt legile, la Codul Administrativ, legislative şi Codul Urbanismului.Foarte multe provocări pe care va trebui să le închidem în primele şase luni ale anului viitor fiindcă aceste reforme se regăsesc în anumite cereri de plată, 4, 5, 6, 7 cumva sunt legate între ele şi pentru că haideţi să fim corecţi a fost un an electoral şi s-a evitat de către anumite persoane să ia decizii, chiar dacă este un an electora va trebui de această dată să punem tot pachetul pe masă şi, indiferent în ce cerere de plată este respectiva reformă, ele având conexiuni una cu alta şi trebuie văzut tabloul întreg, să nu mai luăm de pe bucăţi, să le rupem din context”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a mai afirmat că nu pot fi luate decizii la nivel central fără să existe o consultare cu administraţiile locale.
„Trebuie văzut întreg contextul, întreg tabloul şi toate trebuie discutate odată. Nu se pot lua decizii la nivel central fără să ai o consultare cu administraţiile locale care sunt de fapt partenerul principal în orice proiect pe care vrei să îl implementezi. Şi am văzut lucrul acesta şi în noile spitale care se construiesc în sănătate şi în infrastructură, unde Ministerul Transportului a făcut descentralizări, şi cu preşedinţii de consilii judeţene, dar şi cu primarii de mari municipii. Acelaşi lucru se întâmplă şi în educaţie, învăţământul dual şi cu investiţiile din educaţie”, a explicat premierul.
El a adăugat că dezvoltarea României trebuie să fie unitară şi echilibrată.
”Şi, în ultimul rând, trebuie să facem această dezvoltare a României în următorii ani, unitară şi echilibrată fiindcă de aceea am avut această migraţie către vest, pentru că dezvoltarea n-a fost una echilibrată. Normal că companiile au venit în funcţie de costuri să se aşeze în anumite zone, normal că s-a dezechilibrat sistemul energetic, cu alte cuvinte ne trebuie un plan. Ne trebuie un plan pe care să ni-l asumăm şi politic, dar şi în structurile AMR, în UNCJR, patronate, sindicate şi să sperăm că în următorii cinci ani o să se întâmple acest lucru”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News