Skip to content
Politică

Premierul Cioloș se implică în soluționarea cazului copiilor români ridicați abuziv de autoritățiile din Norvegia

Premierul Dacian Cioloș a explicat miercuri seară în emisiunea „Sintez azilei” de la postul Antena 3 că situația celor 5 copii ai familiei Bodnariu din Norvegia, ridicați de autoritățile norvegiene pe motiv că ar fi indoctrinați religios este una sensibilă.

Cioloș a explicat că a discutat cu ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, despre cazulacestei familiii  arătând că situația este sensibilă și că statul român va folosi toate mijloacele pe care le are la dispoziție în acest caz.

„MAE, prin ambasadă, este in contact cu familie inca din momentul in care au inceput problemele. Sunt multe chestiuni administrative care au fost rezolvate in sistem de urgenta, acte care sa ateste cetatenia romana a familiei si a copiilor. Pentru ca autoritatile romane sa poata face anumite demersuri, acorda si asistenta juridica. Am avut o discutie cu ministrul Comanescu. Situatia e sensibila.”

Totodată, premierul a declarat că nu se poate pune presiune asupra acestui caz, dar că se au în vedere toate demersurile legale: „Autoritatile norvegiene au actionat pe baza unei legislatii norvegiene care e foarte stricta si e important sa pastram legatura, dar sa nici nu lasam impresia unei presiuni care poate sa se se intoarca importiva familiei si a eficienei cu care putem actiona.”

În plus, a dezvăluit Dacian Cioloș, familia copiilor a cerut discreție față de acest caz: „Suntem in contact permanent cu familia. Familia a solicitat sa fim cat mai discreti pentru a pastra acest canal institutional.”

Prim-ministrul a exprimat tranșant că România va folosi, în caz de necesitate chiar de drepturile și statutul țării noastre de stat membru UE pentru a soluționa cazul: „Nu numai ca suntem in contact, dar vom folosi toate mijloacele eficiente inclusiv statutul nostru de stat membru al UE. E necesar sa pornim de la legislatia norvegiana si sa ajutam familia sa isi clarifice lucrurile. Statul român e alaturi de aceasta familie.”, a conchis Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *