Skip to content
Economie

Premierul Ciucă a coordonat prima reuniune a Comitetului interministerial în domeniul energiei

gov.ro

Prima reuniune a Comitetului Interministerial în domeniul energiei a avut loc, luni la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului Nicolae Ciucă. Prim-ministrul a menţionat că această structură guvernamentală are ca obiectiv identificarea soluţiilor pentru limitarea efectelor creşterii preţurilor la energie pe termen scurt, mediu şi lung, precum şi monitorizarea măsurilor implementate până în acest moment de Guvern şi a efectelor acestora.

Este important să avem o abordare integrată, la nivel guvernamental, privind gestionarea crizei energetice, care să asigure atât o bună cunoaştere a problemelor cu care se confruntă consumatorii casnici şi economia, cât şi a soluţiilor de răspuns. Obiectivul Guvernului este de a atenua cât mai mult din efectele creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru a proteja cetăţenii, a menţine locurile de muncă şi a susţine sectoarele economice”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

La reuniune, reprezentanţii Ministerului Energiei au prezentat situaţia facturilor la energie şi gaze naturale în raport cu aplicarea schemei de compensare şi plafonare stabilită de Guvern. De asemenea, discuţiile s-au concentrat asupra pachetului de măsuri ce urmează a intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2022, complementar celor deja aprobate şi puse în aplicare. În acest sens au fost discutate posibilităţile de îmbunătăţire a acestor măsuri, pentru a păstra un echilibru pe piaţa energetică şi a proteja consumatorii casnici, IMM-urile, cât şi marii consumatori industriali.

Pentru a veni în sprijinul marilor consumatori de energie, în decembrie anul trecut, au fost alocate 130 milioane de euro pentru susţinerea acestora. Ministerul Energiei are consultări, în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene, în scopul continuării acestei forme de sprijin, în condiţiile în care prin această modalitate de ajutor financiar au fost susţinute 15 ramuri din industria României care au angajate direct şi pe orizontala economiei peste 100.000 de persoane, mai indică sursa citată.

Participanţii la discuţii s-au angajat să transmită către Guvern, în cel mai scurt timp, punctele lor de vedere, precum şi propriile soluţii pentru a gestiona, într-o formulă sustenabilă, ansamblul de măsuri necesare pentru protejarea populaţiei şi a economiei.
Din partea Guvernului, la întâlnire au mai participat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, reprezentanţi ai ministerelor Energiei, Economiei, Cancelariei Prim-Ministrului, Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale.

De asemenea, la discuţii au participat reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM“ – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai consumatorilor de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *