Skip to content
Politică

Premierul Ciucă, la 17 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la UE: România a beneficiat până acum de 42 de miliarde de euro net

news.ro

Prim-ministrul Nicolae Ciucă afirmă, la 17 ani de la semnarea Tratatului de Aderare la UE, că, privind la beneficiile pe care ni le-a adus apartenenţa la UE, avem suficiente motive să apreciem că a fost o alegere bună, el precizând că România a primit de la UE de aproape 42 de miliarde de euro net.

Mesajul integral premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul împlinirii a 17 ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană:

Se împlinesc 17 ani de la semnarea Tratatului care a consfinţit aderarea României la Uniunea Europeană, un moment pe care românii îl aşteptau ca pe o şansă concretă de consolidare a democraţiei şi dezvoltare economică. 

Privind în urmă la beneficiile pe care ni le-a adus apartenenţa la Uniunea Europeană, avem suficiente motive să apreciem că a fost o alegere bună pentru România şi pentru români: triplarea produsului intern brut al României comparativ cu cel înregistrat la momentul aderării, stabilitate economică şi socială, liberă circulaţie pentru cetăţeni, bunuri şi servicii, acces liber pe piaţa unică europeană pentru antreprenorii români şi sprijin acordat prin finanţările europene. 

România a beneficiat până acum de la Uniunea Europeană de aproape 42 de miliarde de euro net, bani europeni utilizaţi în diferite proiecte care au contribuit la reducerea unor decalaje de dezvoltare şi au stimulat iniţiativa privată.

În contextul global actual, în care efectele economice şi sociale ale pandemiei se suprapun cu criza energetică şi cea umanitară provocate de invazia rusă în Ucraina, solidaritatea europeană ne va permite în continuare să susţinem reformele necesare de care să beneficieze toţi românii şi întreaga societate. Prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România va beneficia în următorii ani de aproape 30 de miliarde de euro pentru noi investiţii şi reforme, în plus faţă de celelalte instrumente de finanţare europeană. Inclusiv pachetul de măsuri ”Sprijin pentru România”, destinat protejării cetăţenilor şi economiei naţionale, beneficiază de susţinerea europeană. Din cele 17,3 miliarde lei cât reprezintă valoarea întregului pachet, 9 miliarde de lei vor fi asigurate din fonduri europene. 

Fie că vorbim despre digitalizare şi energie, sănătate şi infrastructură, educaţie şi mediu, sprijinul european ne oferă perspectiva unei dezvoltări sustenabile, care îşi va pune amprenta definitorie asupra modernizării ţării şi creşterii calităţii vieţii oamenilor.

Guvernul României rămâne ferm angajat obiectivului de a proteja cetăţenii şi a susţine economia, prin investiţiile finanţate de la bugetul de stat şi din fonduri europene. Responsabilitatea noastră este să continuăm acest parcurs european al României, fapt asumat şi prin obiectivele incluse în Programul de Guvernare şi în total acord cu orientarea majoritar pro-europeană a cetăţenilor români. 

La Mulţi Ani, România în Uniunea Europeană!

La Mulţi Ani românilor ca cetăţeni europeni!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *