Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au avut un război al declarațiilor pe tema fondurilor europene, iar datele oficiale sunt de partea fostului premier PNL, care a reușit să atragă mai mulți bani de la UE.
Marcel Ciolacu se confruntă cu o mare problemă, după ce Comisia Europeană a anunțat suspendarea parțială a plăților din tranșa 3 din PNRR. Comisia a constatat că premierul Ciolacu nu a implementat toate reformele necesare pentru această plată. În consecință, România va pierde circa 1,1 miliarde de euro.
Nicolae Ciucă l-a avertizat pe Marcel Ciolacu că România nu-și permite să piardă acești bani și trebuie să ia măsuri pentru a evita acest eșec politic și economic.
„Ceea ce a anunțat Comisia astăzi nu este deloc similar cu ceea ce ne-a zis public domnul Ciolacu despre riscul de a pierde bani din PNRR (…) Îi cer domnului Ciolacu să explice de urgență ce va face pentru ca România să nu piardă cele aproximativ 1,1 miliarde de euro din PNRR”, a declarat Ciucă, fost premier între decembrie 2021 și iunie 2023.
Câți bani europeni a atras premierul Ciucă
Nicolae Ciucă are de partea sa rezultate mult mai bine, deoarece a adus mai mulți bani în România. Guvernul Ciucă – când PNL avea Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – a reușit să atragă complet două tranșe din PNRR, adică 6,3 miliarde de euro.
Premierul Ciucă a reușit să atragă aproape 18 miliarde de euro din fondurile UE, în perioada 2022-iunie 2023, adică într-un an și jumătate, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. 2022 a fost cel mai bun an pentru România, reușind să înregistreze mari progrese la capitolul fonduri europene.
PNL a intrat la guvernare în 2019 și imediat s-a văzut impactul asupra economiei, deoarece liberalii au crescut gradul de absorbție al fondurilor europene. În 2021, când Nicolae Ciucă a preluat guvernarea, rata de absorbție era la 59% și după doar un an a ajuns la 90%. La finalul mandatului lui Ciucă, în iunie 2023, rata de absorbție era la 77%.
„Când am preluat guvernarea, în 2021, eram sub 59%, mult sub 50%. Am predat guvernarea la mijlocul anului 2023 la 77%. Astăzi, am închis anul 2023 cu peste 90%”, a declarat fostul premier PNL.
Câți bani europeni a atras premierul Ciolacu
În iunie 2023, Marcel Ciolacu a preluat funcția de premier și la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a fost instalat un ministru PSD.
La final de iunie 2023, România primise de la UE 85 de miliarde de euro. În august 2024, după un an cu Marcel Ciolacu în funcția de premier, România a ajuns la 97 de miliarde de euro, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Astfel, guvernarea Ciolacu a atras doar 12 miliarde de euro, profitând mai ales de ritmul ridicat din 2023, când fostul premier Nicolae Ciucă a accelerat mai multe proiecte în primele 6 luni ale anului.
În 2024, când Marcel Ciolacu a rămas cu proiectele sale, au apărut primele eșecuri ale guvernării. Pe lângă faptul că România va pierde 1,1 miliarde de euro din tranșa 3 din PNRR, guvernul Ciolacu are o rată de absorbție foarte slabă și a fondurilor pentru perioada 2021-2027.
În septembrie 2024, Nicolae Ciucă atrăgea atenția că România nu primise nici măcar 3% din programul 2021-2027.
„Nu asta am vrut să scot în evidență, ci să vă spun faptul că, din păcate, în momentul actual, din cadrul 2021-2027 nu s-au absorbit nici măcar 3% şi suntem cam la jumătatea parcursului. Numai anul viitor nu ne apropiem de 2027”, a spus liderul PNL.
Liderii PSD au recunoscut că au o problemă cu atragerea banilor din acest program și promiteau că până la final de 2024 vor ajunge la 10%. Abia la final de septembrie 2024, Adrian Câciu, ministrul PSD al fondurilor europene, anunța că au fost deblocate proiectele cu finanțarea din programul 2021-2027. Liderii PSD o considerau o victorie, însă într-un an au absorbit doar 3% din banii UE destinați acestui program.
Premierul Ciolacu, abonat la Fondul de rezervă
Marcel Ciolacu a preferat să intervină în Fondul de Rezervă în loc să îmbunătățească absorbția fondurilor europene. În doar un an, premierul Ciolacu a scos 65 de miliarde de lei (13 miliarde de euro) din Fondul de rezervă, pe care le-a împărțit după cum a considerat el. Fondul de rezervă a fost folosit inclusiv în locul rectificării bugetare, pentru a finanța ministerele care cheltuiau mai mult.
Marcel Ciolacu a folosit 65 de miliarde de lei din Fondul de rezervă, adică de 10 ori mai mult decât a folosit Nicolae Ciucă în perioada în care a guvernat și de 8 ori mai mult decât a folosit Ludovic Orban în perioada pandemiei. În timpul guvernării Ciolacu nu a existat nicio urgență națională care să justifice o intervenție atât de mare în Fondul de rezervă.
Autor
-
Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News