Skip to content
Politică

„Premierul din umbră” dezvăluie adevăratele intenţii ale PSD din spatele rectificării bugetare

„Premierul din umbră” dezvăluie adevăratele intenţii ale Partidului Social Democrat din spatele rectificării bugetare. Cine ar câştiga cel mai mult din mutarea PSD

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu susţine că prim-ministrul Victor Ponta și preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, „încearcă să-și cumpere liniștea în PSD cu banii românilor”, rectificarea bugetară propusă de social-democraţi fiind „o deturnare a banului public către baronii și clientela PSD”, potrivit unui comunicat trimis, luni, PSnews.ro.

„Rectificarea bugetară propusă de Guvernul PSD este modalitatea prin care Ponta încearcă să supraviețuiască politic: deficit și tăierea marilor investiții în schimbul susținerii baronilor PSD. Bugetul țării a devenit pușculița PSD. Este prima rectificare de după 1990 care se aproba întâi la partid și abia apoi la Guvern. La fel făcea și Năstase când decidea la partid cui să i se deschidă dosare penale”, comentează Predoiu.

Liberalul se plânge de faptul că rectificarea „nu are viziune, nu îndreaptă resursele țării către politici publice importante”, ci „acoperă numai necesități politice și promisiuni populiste”.

Astfel, opinează PNL-istul, „într-un an în care mediul privat a reușit performanțe nesperate, în ciuda politicilor guvernamentale, și în condiții de creștere economică, Guvernul a decis să mărească cheltuielile de 4 ori mai mult decât veniturile din acest an. Ceea ce se întâmplă în Grecia poate deveni și la noi o realitate”.

Alt aspect sesizat de Cătălin Predoiu este creșterea deficitului înainte încă de a aplica măsurile de relaxare fiscală pe care PSD le susține, măsură văzută drept „iresponsabilă” și care „riscă să falimenteze România”.

În privinţa Ministerului Transporturilor, reducerea bugetului acestei instituţii este, în fapt, „o tăiere a banilor de investiții”, opinează Predoiu.

„Cum cred Ponta și Dragnea că vor veni bani la buget, după relaxarea fiscală propusă, dacă marile investiții publice sunt oprite? Vor tipări bani? Ce se va întâmpla cu firmele private care au contractat deja lucrări și au cheltuit din banii proprii? Dar cu angajații acestora?” se întreabă retoric fostul PDL-ist.

Nici fondurile europene nu sunt ocolite de fostul ministru al Justiţiei din guvernul Emil Boc, politicianul reclamând că guvernul Ponta „a dat un șut banilor europeni atunci când a decis să taie banii pentru cofinanțarea proiectelor europene”.

„Ar fi fost bani gratis pentru dezvoltarea României. Ponta, Dragnea și PSD știu, însă, că banii europeni nu pot fi furați sau deturnați. Așa că au decis să deturneze banii românilor în așteptarea alegerilor”, continuă liderul noului PNL.

„În condițiile geostrategice actuale și având în vedere conflictele din Est, dar si pactul comun al partidelor de a majora bugetul apărării pana in 2017, este de neînțeles de ce Guvernul a micșorat bugetul Ministerului Apărării. Avem angajamente internaționale, în comun cu partenerii noștri, și trebuie sa le respectam. Si, înainte de toate, e vorba de securitatea țării. Nu ne putem juca cu așa ceva.

Investițiile din bugetul de stat în primele șase luni ale anului sunt cu 20% mai mici decât cele din 2014. Iar 2014 a fost cel mai prost an pentru investițiile statului din ultimii nouă ani! Rectificarea continuă și accentuează această tendință.

În raport cu semestru I al anului precedent, cheltuielile de personal au crescut cu 5%. Cum va susține Guvernul aceste cheltuieli pe viitor dacă mărește deficitul și, în același timp, va încasa mai puțin ca urmare a măsurilor de relaxare fiscală?

Chiar în condițiile unei colectări mai bune, nu ar fi trebuit tăiat niciun leu de la Sănătate unde necesarul este cu mult peste bugetul aprobat, iar păstrarea sumelor la Ministerul Sănătății ar fi permis finanțarea mai bună a programelor de sănătate si ar fi fost un semnal ca este un domeniu prioritar în fapte, nu în vorbe.

Dacă rectificarea bugetară va fi adoptată în forma propusă și va fi dublată de măsurile de relaxare fiscală, România riscă să deraieze economic și financiar în anii care vor urma.

Oricine știe să socotească și are responsabilitatea unui buget familial știe că nu poți mări cheltuielile în timp ce veniturile tale scad. Este un drum sigur către faliment și sărăcie. Și este o dovadă de nebunie și iresponsabilitate. Și pentru ce? Pentru că Ponta vrea să se joace de-a prim-ministrul în timp ce îl caută DNA-ul acasă”, mai scrie Cătălin Predoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *