Premierul explică faptul că, la pensiile speciale, se indexează cu 13,8% doar partea de contribuţie

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, luni seară, că toate pensiile din Romînia se vor inexa, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, cât este rata inflaţiei. În ceea ce priveşte pensiile speciale, la acestea se va indexa doar partea de contributivitate.

”Sunt pensii care cresc şi cu 40% (…) pensiile se indexează la începutul anului cu 13,8%. Se aplică la toată lumea, mai puţin la partea specială a pensiilor. Unde există contribuţie, e normal, fiindcă e contribuţia fiecăruia să se aplice acest coeficient”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, ”la cei la care partea specială depăşeşte partea de contribuţie, atunci se scade şi nu creşte cu absolut nimic”.

Premierul afirmă că este complet greşită abordarea comună a pensiilor speciale şi a pensiilor ocupaţionale.

”Am găsit soluţia să facem diferenţa între ocupaţional şi special cu salariul mediu brut pe economie, să nu piardă cei din MAI şi MApN”, a mai declarat premierul.

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

Din cele mai mari 10 pensii din România, cinci sunt obţinute pe bază de contributivitate (în domeniul bancar), iar cinci sunt pensii speciale din domeniul Justiţiei.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL