Skip to content
Politică

Premierul Florin Cîţu a discutat cu omologii săi din Grecia și Franța despre campania de vaccinare

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu a avut luni o convorbire cu omologul grec Kyriakos Mitsotakis, dar și cu cel francecz, Jean Castex, discuţiile au vizând campania de vaccinare.

Şeful Executivului român i-a transmis prim-ministrului Greciei că speră ca cetăţenii români să poată călătorii din nou fără restricţii în Grecia.

Totodată, Florin Cîţu a avut prima convorbire în calitate de prim-ministru cu Jean Castex, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului României. Cîțu i-a transmis omologului său că firmele franceze sunt ”importante” în procesul de relansare economică a României.

„Turismul reprezintă unul dintre cele mai importante domenii ale relaţiei noastre bilaterale”, a adăugat Cîţu.

Astăzi (luni -n.r.) am avut o convorbire cu omologul meu grec, domnul Kyriakos Mitsotakis. Am discutat despre situaţia pandemică din ambele ţări, şi despre relaţia de prietenie atât de veche dintre România şi Grecia.

Campania de vaccinare a fost unul dintre principalele subiecte ale discuţiei, în speranţa că, în curând, cetăţenii români vor putea din nou călători fără restricţii în Grecia. Turismul reprezintă unul dintre cele mai importante domenii ale relaţiei noastre bilaterale.

Mă bucur că există o cooperare strânsă între cele două state, şi că suntem parteneri în cadrul marii familii europene”, a scris Florin Cîţu luni pe Facebook.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate din cauza pandemiei de coronavirus.

Grecia se bazează pe turism, domeniu care reprezintă 20% din PIB. Autorităţile elene sunt hotărâte să revitalizeze călătoriile înainte de sezonul de vară, a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Mitsotakis a propus extinderea schemei la întreg teritoriul UE. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească”, a afirmat el în scrisoare.

„Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre”, a adăugat Mitsotakis, conform Agerpres.

Premierul Florin Cîţu a avut luni prima convorbire în calitate de prim-ministru cu omologul francez, Jean Castex, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Guvernului României

Florin Cîțu și Jean Castex au discutat și despre evoluția pandemiei și a procesului de vaccinare din cele două țări.

„M-am bucurat să constat continuitatea relațiilor bilaterale dintre Franța și România, relații care au o istorie lungă și de succes în mai multe domenii. Dincolo de discuțiile referitoare la evoluția pandemiei și a procesului de vaccinare din cele două țări, am reiterat cât de importante sunt companiile franceze în procesul de relansare economică a României.

Totodată, premierul Castex a exprimat sprijinul deplin pe care Franța îl va da în continuare României în toate proiectele noastre în plan extern și nu numai„, precizează premierul Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *