Skip to content
Opinii & Analize

Premierul Florin Cîțu îl va trimite în umbră pe Ludovic Orban

Inquam Photos / George Calin

În vremea Coronavirusului, România încă își mai caută Guvern, având opțiunea Florin Cîțu după ce Ludovic Orban a renunțat la fotoliul de premier.

Chiar dacă România adoptă măsuri specifice stării de urgență, președintele Iohannis n-a dat decret în acest sens. Situația politică este incertă, iar incertitudinea în fața unei epidemii este cea mai mare slăbiciune.

Florin Cîțu are totuși șanse mari să ajungă joi premierul României, deoarece partidele mai mici precum USR, prin vocea lui Dan Barna, sau Pro România, prin vocea lui Victor Ponta, au anunțat că România are nevoie de un guvern, ceea ce se poate traduce prin faptul că îl vor vota pe Florin Cîțu. De asemenea, PMP a anunțat azi că dorește instalarea unui Guvern. Nu se știe ce va face PNL și partidul condus de Ludovic Orban evită să se pronunțe pe acest subiect. Va vota PNL Guvernul Cîțu?

Decizia de a nu vota ar fi iresponsabilă din două puncte de vedere: 1) un partid nu poate să nu-și voteze premierul propus, altfel, să propună pe altcineva; și 2) România are nevoie de un guvern, iar PNL are șansa să-l formeze pentru că așa a decis președintele Klaus Iohannis prin desemnarea lui Florin Cîțu.

Prin propunerea lui Florin Cîțu, Klaus Iohannis a crezut că forțează alegerile parlamentare anticipate și PSD va cădea în capcană, dar acum Klaus Iohannis s-a trezit în fața unei crize și trage după el PNL-ul, fiind nevoit să pună un guvern în cel mai scurt timp. Situația e scăpată de sub control. Cine fuge acum de guvernare – în cazul de față, PNL – va fi taxat foarte scump la vot, așa cum a fost USR când a spus că nu e treaba lor să intre la guvernare. Și PNL a scăzut în sondaje imediat după ce a ieșit de la guvernare, iar prăbușirea se va accentua dacă joi PNL nu-și va vota propriul guvern.

Fără voturile PSD, care a spus că nu va vota pentru PNL, Florin Cîțu are oricum suficiente șanse să obțină majoritatea parlamentară. Chiar Victor Ponta a transmis pe Facebook că e posibil să vedem voturi și de la PSD. Cel mai probabil, voturile PSD vor veni pe ascuns cu scopul de a strica planurile PNL. În situația aceasta, parlamentarii PSD pot motiva că România are nevoie de un Guvern și ar fi acoperiți în fața partidului.

„Celelalte grupuri politice au anunțat că votează PENTRU și au 265 de parlamentari ( pentru Guvern este suficient 234) / oricum cei mai mulți de la PSD vor vota și ei pentru!”, a spus Victor Ponta.

Ludovic Orban riscă să nu mai fie premier nici în decembrie

Dacă Florin Cîțu va fi joi noul premier al României, Ludovic Orban riscă să nu mai fie propus pentru această funcție nici după alegerile parlamentare din luna decembrie.

Florin Cîțu ar fi premierul României într-o perioadă de criză, atât Coronavirus, cât și deficitul excesiv sunt mari provocări pe care le va înfrunta România în următoarele luni și ambele se influențează reciproc. Coronavirus va crește deficitul, iar deficitul ne constrânge să limităm cheltuielile într-o perioadă în care trebuie să investim în sănătate.

PNL se va strânge în jurul lui Florin Cîțu și majoritatea din partid se va duce spre cel care are puterea, în cazul de față, Florin Cîțu. Ludovic Orban nu poate controla nici majoritatea din Parlament pentru că PNL nici nu are așa ceva, și el oricum nu e parlamentar. Ludovic Orban nu va fi nici măcar vicepremier. Nu a mers pe această posibilitate convins că guvernul Florin Cîțu va pica la vot. Dacă se va decreta starea de urgență, Guvernul și premierul vor avea mai multe puteri și vor controla scena politică.

Ce rămâne pentru Ludovic Orban? Doar funcția de președinte al unui partid pe care nu-l va mai controla. Să ne amintim că în timpul guvernării Orban, miniștrii din cabinetul său fugeau la Cotroceni pentru a primi indicații și nu a tăiat legătura dintre Palatul Victoria și Palatul Cotroceni.

Pentru campania electorală, PNL va trebui să-l promoveze pe premierul Florin Cîțu și să laude guvernarea acestuia într-o perioadă de criză. La fel va face și Klaus Iohannis, care trebuie să-l promoveze pe Florin Cîțu, altfel va fi un deficit de imagine pentru partid. Și dacă PNL va spune că a avut un premier bun pe timp de criză, atunci de ce să-l schimbe în decembrie? Florin Cîțu are șansa să schimbe taberele din PNL. În tot acest timp, Klaus Iohannis va trebui să găsească o soluție să nu divizeze PNL-ul și să încingă spiritele, pentru că PSD va profita de ocazie și va reveni imediat în preferințele electoratului.

Marea oportunitate pentru Ludovic Orban va fi să controleze majoritatea parlamentară după alegeri și astfel să-l forțeze pe Klaus Iohannis să-l desemneze premier. Până atunci, Florin Cîțu va fi un adversar pentru Ludovic Orban, oricât va încerca PNL să ascundă acest lucru. Politica este neiertătoare și Cîțu nu va face un pas în spate după o ascensiune rapidă în politică în ultimii 4 ani.

Desigur, Ludovic Orban poate trage sforile în culise și PNL să nu-l voteze joi pe Florin Cîțu, într-o încercare de a-l forța pe Iohannis să-l desemneze premier încă o dată, ceea ce ar fi cea mai proastă decizie pentru partid. Ar însemna o altă lună pierdută de România cu un guvern limitat în pragul epidemiei. Și fiecare zi fără guvern va fi decontată doar de PNL care nu și-a votat premierul propus. Tăcerea din PNL arată că nimeni nu știe încotro s-o ia. Ludovic Orban se teme de riscul de a-l lăsa pe Florin Cîțu premier, iar partidul e speriat de efectele Coronavirus și conștientizează că dacă va merge cu Cîțu atunci se vor îndepărta de Ludovic Orban care rămâne doar președintele partidului.

Coronavirus are efecte nebănuite asupra politicii și poate strica toate campaniile electorale, iar strategii politici trebuie să regândească toate calculele în funcție de evoluția virusului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *