Skip to content
Europa

UPDATE. Elisabeth Borne, noul premier al Franţei. Ea devine prima femeie care ocupă această funcţie în ultimii 30 de ani

tellerreport.com

UPDATE 20.30

Preşedintele francez Emmanuel Macron, a numit-o, luni, pe Elisabeth Borne în funcţia de premier al ţării, potrivit unui comunicat de presă emis de Palatul Elysée. Ea este a doua femeie care ocupă această funcţie în ultimii treizeci de ani, după ce Edith Cresson a fost prim-ministrul Franţei pentru o scurtă perioadă în 1991-1992, relatează Le Figaro.

Elisabeth Borne a fost în trecut directoarea autorităţii de transport autonome din Paris (RATP), prefect al regiunii Poitou-Charentes şi s-a alăturat şefului statului în 2017. În timpul mandatului prezidenţial al lui Macron, ea a ocupat succesiv funcţiile de ministrul Transporturilor, Ministrul Ecologiei, Dezvoltării Durabile şi al Energiei şi al Muncii.

”Ea întruchipează mai bine decât oricine majoritatea transformărilor majore ale mandatului de cinci ani”, notează o sursă apropiată preşedintelui Emmanuel Macron.

____________________________________________________________________________

Ştire iniţială

Premierul francez Jean Castex i-a înmânat demisia sa preşedintelui Emmanuel Macron, a anunţat biroul şefului executivului de la Paris.

Decizia lui Castez deschide calea pentru îndelung aşteptata reorganizare a guvernului de către Macron, care după realegerea sa în fruntea statului francez în luna aprilie a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai ”concentrat”, cu mai puţini miniştri, potrivit Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Emmanuel Macron trebuie să trimită astfel un semnal că este conştient de nemulţumirile alegătorilor exprimate prin prezenţa redusă la vot şi prin sprijinul substanţial pentru extrema stânga şi extrema dreapta.

Aliaţii săi au spus că viitorul prim-ministru va fi foarte probabil o femeie, care ar fi prima în această funcţie după ce Edith Cresson a ocupat pentru scurt timp acest post în timpul mandatului preşedintelui socialist Francois Mitterrand, la începutul anilor ’90.

Un sondaj de opinie realizat de Ifop şi publicat duminică de Journal du Dimanche arată că 74% dintre francezi ar fi favorabili unui premier femeie. Cel mai recent nume vehiculat este cel al ministrului muncii, Elisabeth Borne.

În timpul primului său mandat de preşedinte, Emmanuel Macron i-a surprins pe analiştii politici, numindu-i, succesiv, în funcţia de prim-ministru pe Edouard Philippe şi Jean Castex, doi parlamentari lipsiţi de vreo experienţă guvernamentală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *