La câteva ore după semnarea acordului dintre Uniunea Europeană și Statele Unite privind taxele vamale, prim-ministrul François Bayrou a declarat că este o „zi sumbră” pentru Europa, care „se resemnează la supunere”.
„Este o zi sumbră aceea în care o alianță de popoare libere, reunite pentru a-și afirma valorile și a-și apăra interesele, se resemnează la supunere”, a reacționat șeful guvernului pe X, potrivit BFM TV.
Uniunea Europeană și Statele Unite au semnat duminică în Scoția „cel mai important” acord comercial realizat vreodată, potrivit președintelui american Donald Trump și președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Acesta prevede taxe vamale de 15% asupra exporturilor europene către Statele Unite, scutind totuși anumite sectoare. Europenii s-au angajat, de asemenea, să cumpere hidrocarburi americane în valoare de 750 de miliarde de dolari și să investească 600 de miliarde de dolari suplimentari peste Atlantic.
Miza era mare. Cele două principale puteri comerciale ale planetei schimbă zilnic bunuri și servicii în valoare de aproape 4,4 miliarde de euro, iar Washingtonul amenința că va impune, începând cu 1 august, taxe vamale de 30% asupra tuturor importurilor europene.
Dar miniștrii comerțului exterior și al Europei, Laurent Saint-Martin și Benjamin Haddad, au deplâns amândoi un acord „dezechilibrat”. „Va trebui să continuăm să lucrăm în special la partea de servicii”, în special cele digitale, a continuat Laurent Saint-Martin, adăugând că Statele Unite au un excedent comercial în ceea ce privește serviciile cu Uniunea Europeană, spre deosebire de bunuri.
„Eu nu vreau să ne oprim la ceea ce s-a întâmplat ieri (duminică). Ar însemna să acceptăm că Europa nu este o putere economică. Și, mai ales, există o miză politică în spatele acestui acord”, a spus el. „Este Uniunea Europeană o forță? Dacă vrem ca răspunsul să fie da, atunci nu trebuie să punem punct ieri (duminică)”, a declarat ministrul, întrebat la France Inter.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News