Skip to content
Politică

Premierul irakian Haidar al-Abadi instigă triburile din ţara la răscoală împotriva organizaţiei Stat Islamic

Premierul irakian Haidar al-Abadi a îndemnat, luni, triburile din ţara sa să se răscoale împotriva organizaţiei Stat Islamic (SI), fapt ce arată importanţa pe care Bagdadul le-o acordă în lupta împotriva jihadiştilor, informează Mediafax.

„O revoluţie tribală este necesară pentru a debarasa societatea irakiană de acest duşman”, a anunţat biroul lui Abadi, care s-a exprimat în faţa lui Souhaib al-Rawi, noul guvernator al Al-Anbar, o provincie din vestul Irakului ocupată în mare parte de jihadişti din cadrul SI.

Acesta consideră „important ca triburile şi fiii provinciei să ia parte la eliberarea zonelor aflate sub controlul organizaţiilor teroriste”.

Organizaţia sunnită extremistă SI a cucerit în 2014 vaste teritorii în Irak, inclusiv în provincia Al-Anbar, la frontiera cu Siria.

Obţinerea susţinerii triburilor sunnite este considerată ca fiind esenţială pentru învingerea SI. De altfel, combatanţii tribali – de-acum antrenaţi de către Bagdad – au jucat un rol cheie pentru a împiedica SI să preia controlul total asupra privinciei Al-Anbar.

Forţele de securitate, care au cunoscut o derută totală în contextul ofensivei SI în iunie 2014 la nord de Bagdad, recâştigă teren de atunci, puţin câte puţin, cu ajutorul atacurilor desfăşurate de coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite.

Haidar al-Abadi şi-a intensificat contactele cu oficiali ai minorităţii sunnite, care s-a simţit exclusă în perioada mandatului fostului premier irakian Nouri al-Maliki, informează Mediafax.

Sursa foto cotidianul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *