Premierul israelian neagă că înfometează civilii din Gaza ca metodă de război – „Un pachet de minciuni”

Benjamin Netanyahu
Sursa foto: X

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat acuzaţiile potrivit cărora ar înfometa palestinienii din Gaza ca metodă de război, într-un interviu acordat CNN, afirmând că cererea de mandat de arestare aflată în prezent în curs de examinare la Curtea Penală Internaţională (CPI) se bazează pe un „pachet de minciuni”.

Procurorul CPI, Karim Khan, a anunţat luni că a cerut mandate de arestare pentru trei lideri Hamas şi doi politicieni israelieni – Netanyahu şi ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant – pentru acuzaţii de crime de război şi crime împotriva umanităţii în legătură cu atacurile din 7 octombrie din Israel şi războiul care a urmat în Gaza.

Khan a declarat că acuzaţiile aduse lui Netanyahu şi Gallant includ „provocarea exterminării, provocarea foametei ca metodă de război, inclusiv refuzul furnizării de ajutoare umanitare, ţintirea deliberată a civililor în timpul conflictului”.

Vorbind la CNN, Netanyahu l-a numit pe Khan un „procuror necinstit care a formulat acuzaţii false şi a creat false simetrii care sunt atât periculoase, cât şi false” şi a insistat că Israelul a permis intrarea de alimente şi ajutoare medicale în Gaza, unde grupurile umanitare spun că enclava palestiniană blocată este în prezent în pericol de foamete. Israelul a permis intrarea în Gaza a 20.000 de camioane cu ajutoare, a declarat Netanyahu – o fracţiune din ceea ce ar fi intrat în aceeaşi perioadă în condiţii normale.

Asediul pe care Israelul îl menţine în Gaza, în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie ale Hamas, a ajuns la a şaptea lună şi a provocat moartea a peste 34.000 de persoane. Întrebări serioase cu privire la strategia pe termen lung a armatei israeliene au fost ridicate atât în interiorul, cât şi în afara Israelului, după ce armata israeliană a trimis trupe înapoi în zonele din nordul Gaza, o zonă pe care o declarase anterior liberă de Hamas.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: