Premierul Italiei cântărește decizia privind apartenența țării sale la inițiativa chineză ”Belt and Road”

DW.COM/ GIORGIA MELONI
DW.COM/ GIORGIA MELONI

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat duminică că țara sa poate avea relații bune cu China chiar și fără a mai face parte din controversata inițiativă ”O curea, un drum” (Belt and Road Initiative – BRI )  , informează Politico Europe.

Meloni a lansat cele mai tranșante remarci de până acum cu privire la această inițiativă ce se dorește a fi un nou Drum al mătăsii într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero, în contextul în care se speculează că Italia ar putea renunța în curând la proiectul global de infrastructură al Beijingului, la care Roma s-a alăturat în 2019, atrăgând critici din partea SUA.

”Italia este singurul membru al G7 care a semnat memorandumul de aderare la Drumul Mătăsii, dar nu este țara europeană sau occidentală cu cele mai puternice relații economice și schimburi comerciale cu China. Înseamnă că este posibil să avem relații bune cu Beijingul, inclusiv în domenii importante, fără ca acestea să facă neapărat parte dintr-un plan strategic general”, a precizat liderul italian în interviu.

Comentariile sale vine la o săptămână după ce liderii G7, care s-au întâlnit la Hiroshima, în Japonia, au stabilit necesitatea de a ”reduce riscurile” în relație cu China.

Girogia Meloni a completat că guvernul său încă se gândește la decizia privind inițiativa ”O curea, un drum”. Participarea Italiei la programul chinezesc urmează să fie reînnoită automat pentru încă cinci ani, în martie 2024, dacă niciuna dintre părți nu se retrage cu un preaviz de trei luni.

Exporturile Italiei către China sunt mai mici decât cele ale altor țări din UE care nu fac parte din acest format, cum ar fi Germania, Franța și Olanda, potrivit datelor Comisiei Europene din 2022.

Criticii remarcă faptul că decizia Romei de a intra în grupul condus de China nu a îmbunătățit deficitul comercial cu Beijingul. Exporturile Chinei către Italia au crescut cu 51% între 2019 și 2022, în timp ce importurile sale din țara UE au crescut cu doar jumătate (26%) în aceiași ani, potrivit Agenției pentru Comerț din Italia.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: