Skip to content
Politică

Premierul Ludovic Orban participă luni la ceremonia din Polonia – 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz-Birkenau

Premierul Ludovic Orban desfășoară o vizită în Polonia, la Auschwitz-Birkenau, luni, când va avea loc o ceremonie pentru marcarea a 75 de ani de la eliberararea lagărului nazist, cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, arată un comunicat de presă.

Ceremonia se va desfășura sub înaltul patronaj al președintelui polonez Andrzej Duda, iar la eveniment vor mai luat parte și oficiali din alte state, dar și supraviețuitori ai Holocaustului, membri ai asociațiilor evreiești.

Guvernul României reconfirmă angajamentul de a continua demersurile în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului.

Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr nazist și rămâne un simbol sumbru al unor vremuri întunecate, fiind locul în care și-au găsit sfârșitul peste un milion de oameni nevinovați, dintre care aproape toți erau evrei.

Cu o lună în urmă, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, vizita în premieră fosta tabără de exterminare din Polonia și anunța acordarea a 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau pentru întreţinerea complexului.

Merkel şi-a exprimat „ruşinea profundă” faţă de atrocităţile germane comise la Auschwitz, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, și a insistat că este absolut necesar ca ororile petrecute acolo să nu fie uitate, informează AFP.

Chiar dacă atrocităţile comise în lagăr ne lasă fără cuvinte, tăcerea nu este un răspuns, a punctat cancelarul: „Rememorarea crimelor, numirea autorilor lor şi omagierea victimelor reprezintă o responsabilitate permanentă. Nu este negociabil şi este inseparabil de ţara noastră. A fi conştienţi de această responsabilitate este parte a identităţii noastre naţionale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *