Skip to content
Politică

Premierul Ludovic Orban: Șomajul tehnic – plătit, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban anunță la această oră principalele măsuri adoptate în ședința de guvern care s-a încheiat azi-noapte la ora 3:00, printre acestea numărându-se plata șomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut; majorarea plafonului la creditele pentru IMM la cinci miliarde de lei și rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.

Prim-ministrul a anunțat, pentru început, că bugetul Ministerului de Interne a fost suplimentat cu 100 milioane lei „pentru a putea susține activitatea ministerului și achizițiile necesare pentru protejarea structurilor din subordine”.

De asemenea, a fost asigurat un capital de lucru pentru compania de stat Unifarm, „pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achizițiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor”

„Am decis, prin Ordonanță de Urgență, să majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri. Am putut să o facem în primă fază cu 5 miliarde de lei, suntem pregătiți cu încă 5 miliarde dacă e necesar. Putem merge până la 15 miliarde. Practic, garantăm credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda pentru ambele produse e subvenționată 100%. Garanția funcționează pentru 90% din credite (cele sub 1 milion lei) și 80 % (peste un milion lei)

Am stabilit să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxul de capital, pentru a putea permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru necesar”, a declarat Orban.

Premierul a mai anunțat că, la următoarea rectificare bugetară, vor crește bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale.

„Am luat măsura asigurării plății șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic, din bugetul Ministerului Muncii, prin bugetul de șomaj de la ANOFM. E clar că foarte multe companii sunt afectate de epidemie. Exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj sau să li se supende contractele. Decizia e de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut”, a continuat acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *