Skip to content
Europa

Premierul luxemburghez, testat pozitiv la SARS-COV2. Oficialul a participat la o reuniune UE

neweurope.eu

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, a intrat în izolare pentru zece zile după ce a fost depistat cu COVID-19, a anunţat duminică serviciul său de presă într-un comunicat, potrivit AFP.

Liderul luxemburghez în vârstă de 48 de ani, care nu a primit deocamdată decât o doză de vaccin, a participat joi şi vineri la un summit european la Bruxelles, însă niciunul dintre ceilalţi 26 de lideri din UE nu este considerat caz de contact, a dat asigurări sursa citată.

Conform regulilor din Luxemburg, sunt considerate „contacţi direcţi” ai bolnavului persoanele care au petrecut cel puţin 15 minute cu el la o distanţă de mai puţin de doi metri şi fără mască. Or, „măsurile de protecţie au fost respectate” în cele două zile ale summitului, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a premierului. „Niciun şef de stat şi de guvern nu se numără pe lista contacţilor direcţi ai premierului„, a adăugat ea, citată de Agerpres.

Xavier Bettel „are în prezent simptome lejere (febră, dureri de cap)”, dar „va continua să îşi exercite sarcinile şi funcţiile” din telemuncă, se arată în comunicatul transmis de serviciul său de presă. Liderul liberal a primit prima doză din vaccinul AstraZeneca la 6 mai.

În Luxemburg, ţară de circa 600.000 de locuitori, autorităţile sanitare au înregistrat de la începutul pandemiei 70.600 de cazuri de coronavirus şi 818 decese.

Toţi indicatorii sunt pe verde de câteva săptămâni, cu o rată a incidenţei de 14 cazuri la 100.000 de locuitori în săptămâna 14-20 iunie, comparativ cu 30 de cazuri în săptămâna precedentă, conform cifrelor oficiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *