Skip to content
Europa

Premierul luxemurghez, în stare gravă la spital după ce s-a infectat cu SARS-COV-2

neweurope.eu

Premierul luxemburghez Xavier Bettel urmează să rămână spitalizat încă ”două până la patru zile”, din cauza persistenţei unor simprome covid-19, au anuţat luni serviciile sale, care evocă o stare ”gravă, dar stabilă”, relatează AFP.

Xavier Bettel, în vârstă de 64 de ani, care a intrat în carantină de la 27 iunie, după ce a fost diagnosticat bolnav de covid-19, a fost spitalizat duminică ”din precauţie”, din cauza unor dificultăţi respiratorii.

Internarea era prevăută iniţail să dureze 24 de ore, însă a fost necesar să fie prelungită luni, anunţă într-un comunicat cabinetul premierului. ”Starea medicală în prezent a premierului este considerată gravă, dar stabilă. Asftel, personalul medical a decis că este necesară o spitalizare pentru a fi ţinut sub observaţie, pe o durată estimată de două până la patru zile”, se precizează în comunicat.

Xavier Bettel ”repiră greu, dar nu este intubat”, a declarat AFP unul dintre colaboratorii acestuia. Ministrul Finanţelor Pierre Gramegna a primit prin delegare semnătura premierului, în vederea unei ”garantări mai bune a continuităţii operaţionale”, se anunţă în comunicat.

Însă Xavier Bettel ”va continua să se ocupe de coordonarea lucrărilor guvernamentale şi îşi va asuma funcţia la distanţă”, dă asigurări cabinetul. Liderul liberal a intrat la 27 iunie într-o carantină de zece zile, la mai puţin de 48 de ore după un summit european la Bruxelles, la care s-a întâlnit cu alţi lideri UE. El prezenta, la summit, simprome uşoare de covid-19 – ferbră, dureri de cap.

Niciun alt participant la summit nu a fost considerat caz de contact, iar gesturi-barieră au fost respectate, anunţau atunci autorităţile din Marele Ducat. Potrivit News.ro, Xavier Bettel a fost vaccinat cu prima doză de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford la 6 mai.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *