Premierul Marcel Ciolacu: România şi Qatar au capacitatea să construiască un parteneriat aprofundat

Sursă foto: Captură video

Doha – Trimisul special al AGERPRES, Daniel Florea, transmite: Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est, iar cele două ţări au capacitatea să construiască un parteneriat aprofundat, care să dobândească valenţe strategice, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, miercuri, la Doha.

Şeful Executivului a susţinut declaraţii comune de presă alături de premierul şi ministrul de Externe al Statului Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, la finalul întrevederilor oficiale care au avut loc la Amiri Diwan, sediul conducerii Qatar-ului.

„Am venit plin de speranţă în această vizită oficială, convins că în perioade complicate trebuie să găsim noi oportunităţi de dialog şi cooperare cu state cu care împărtăşim viziuni şi valori comune în acest context internaţional dificil. Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est. Tocmai de aceea sunt aici, pentru a transmite un mesaj puternic că România va fi alături de Qatar, pentru ca împreună cu Statele Unite şi partenerii din Uniunea Europeană să susţinem eforturile de pace şi pentru restabilirea securităţii în Orientul Mijlociu. Sunt pe deplin de acord că trebuie să adoptăm o poziţie echilibrată şi să încurajăm ca atât Statul Israel, cât şi Iranul să manifeste reţinere imediată pentru prevenirea unor evenimente periculoase”, a punctat Marcel Ciolacu.

El a subliniat că „diplomaţia şi dialogul trebuie să fie mai puternice decât armele”.

„Rolul de mediator asumat de Qatar de-a lungul timpului, în dosare internaţionale complexe, va fi cu siguranţă un argument solid pentru detensionarea situaţiei. De aceea, i-am transmis Excelenţei Sale că România este pregătită să se ralieze eforturilor regionale şi internaţionale de a fi parte a unei soluţii constructive, care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu a menţionat că rolul de actor cu influenţă regională semnificativă a fost demonstrat, de altfel, recent de Qatar în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranţă a ostaticilor din Fâşia Gaza, inclusiv a unor persoane care deţin cetăţenia română.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: