Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern din 25 ianuarie, că urmează să fie adoptat un act normativ care oferă un sprijin și pentru crescătorii de animale afectați grav de războiul din Ucraina. De asemenea, a mai precizat premierul, se discuta și despre subvenția de 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole. Fermierii, crescători de animale, spun că este o veste bună și speră ca normele legislative să fie clare astfel încât să nu se plimbe pe drumuri cu documentele necesare obținerii ajutorului de stat.
Marcel Ciolacu: “Acordăm 100 euro/animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe”
Dacă în 1980, în România, erau peste 220 de mii de bivoli, în 2022 ajunsese la aproape 12 mii. Din păcate, a existat un moment în care bivolul românesc a fost în pragul dispariției din cauza neglijenței celor care trebuiau să valorifice acest animal cu multiple calități de rasă. Astăzi, cele mai multe exemplare de bivoli sunt în județul Brașov (aproximativ 2500 de exemplare), urmat de Sălaj, Cluj și Maramureș.
Vestea bună dată de premierul Ciolacu, astăzi, este aceea că a venit si rândul acestor exemplare să fie luate în seamă. Astfel, crescătorii de bivolițe vor primi 100 de euro/ UVM pentru dezvoltarea acestui segment de creștere și ameliorare a raselor bivolilor.
Fermier: Să nu fie complicat, cu documentele!
“Bineînțeles că este un ajutor binevenit. De altfel, eu și când eram la Cluj i-am zis domnului ministru,( n.r. Florin Barbu) dacă nu ne ajută, măcar să nu ne încurce, așa cu legislația. Să nu fie complicat, cu documentele. Sunt bine veniți cei 100 de euro de vită mare, pe Cadrul de ajutor Ucraina, primiți parcă pâna pe 31 martie. Ajutorul se acordă pe baza unui algoritm. De exemplu, noi avem 500 de de animale efectiv numeric, adică de la viței de zero luni până la vaci de 100 de luni, că așa se calculează vârsta vacilor. Nu poți să iei pe vițelul de zero luni, 100 euro. Deci noi nu putem să luăm 500.000 euro, de exemplu. Există un mecanism de calcul. Și ce am mai înțeles eu, că se iau maximum 280.000 euro pe fermă”, ne-a spus Rodica Gărburici de la Angus Aberdeen.
Potrivit declarațiilor premierului, în actele normative adoptate astăzi este prevăzut sprijinul de 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe. De asemenea crescătorii de porci și păsări primesc și ei sume proporționale.
”Adoptăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceștia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal, afectați grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne și bivolițe, plus sume proporționale și crescătorilor de porci și păsări. Sunt bani necesari pentru a compensa creșterea la furaje, combustibili, utilități și forța de muncă”, a declarat Marcel Ciolacu.
“Îi asigur pe fermierii români că vom continuă să-i susținem, iar ministrul Agriculturii are încă multe proiecte în acest sens”, a adăugat Primul Ministru.
72 de milioane de euro, suma acordată crescătorilor de animale
Guvernul a decis să nu neglijeze nici crescătorii de vite de carne și bivolițe și cei de porci și păsări, după ce se știe că fermele de vaci pot accesa în 2024 o serie de scheme de ajutor care urmează să se achite atât pe cap de animal cât și pentru partea de vegetal, dacă crescătorii dețîn suprafețe agricole.
Asociația Aberdeen Angus România a publicat pe pagina de Facebook o listă a plăților pentru fermele de vaci din rase de carne, pe care fermierii le pot solicită la plată în 2024.
· Sprijin Cuplat Zootehnic (PD-22 – Sprijin cuplat pentru venit- carne vită n.r): 300 euro/cap (total 115 milioane, înainte erau 65 milioane);
· Eco-schemă îngrășare 90 milioane euro (înainte nu există): 110 euro;
· Eco-schemă pășune: 100 euro/UVM;
· ANTZ 8 (animale cu vârsta peste 7 luni din exploatație): 90 euro/cap;
· Despăgubiri Ucraina vacă de carne- 100 euro/cap;
· Sprijin Cuplat pentru venit (SCV) porumb siloz (PD-26 – Sprijin cuplat pentru venit – Porumb pentru siloz n.r): 230 euro/ha;
· SCV lucernă: 100 euro/ha”.
Subvenția la motorină, discutată în ședința de Guvern
Potrivit statisticilor, ponderea cheltuielior cu motorina este între 19% și 30% din totalul cheltuielilor cu inputurile pe hectar. Ajutorul de stat pentru motorină agricolă se acordă sub formă de rambursare că diferență dintre rată accizei standard și rata accizei reduse.
Fermierii ar putea primi, în total, o subvenţie de 25% din costul cu motorină folosită în lucrările agricole. „Vom analiză azi şi actualizarea subvenţiei pentru motorină folosită în agricultură în 2024. În acest an vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei/litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total, că subvenţie, 25% din costul cu motorină folosită în lucrările agricole”, a spus Ciolacu.
Reamintim că, anul trecut, în ședința din 8 decembrie 2023, Guvernul României a aprobat o Hotărâre pentru prelungirea până la dată de 31 decembrie 2026 a perioadei de aplicare a prevederilor HG nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură.
Mai multe despre subvențiile noi ale anului 2024
În 2024 fermierii pot beneficcia de opt noi scheme de plată anunțate de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, încă de anul trecut. O parte din noile subvențîi din 2024 vor fi achitate din fonduri europene și au fost incluse în Planul Strategic (PS), iar altele vor reprezenta ajutoare de stat achitate în baza Cadrului de criză Ucraina.
Subvenții noi la APIA pentru sectorul vegetal
Subvenția nouă la APIA de 100 de euro la hectar
Subvenția nouă la APIA pentru porumb siloz – 230 euro/ha
Subvenția nouă la APIA pentru pășunat – 100 euro/ha
Subvenții noi la APIA pentru sectorul zootehnic
Subvenția nouă la APIA pentru vacă de carne – 100 euro/bovină
Subvenția nouă la APIA pentru bivolițe – 100 euro/bivoliță
Subvenția nouă la APIA pentru păsări – 100 euro/UVM
Subvenția nouă la APIA pentru porci – 100 euro/UVM
Subvenția nouă la APIA pentru albine – 23 lei/familia de albine
îi 8/1996 privind dreptul de autor, că atare vom acționa în consecință.
Notă: UVM este Unitatea Vită Mare (UVM) și reprezintă încărcătura sau numărul de animale ce revin la un hectar de păşune
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News