Skip to content
Politică

Premierul nu poate evita votul Parlamentului. Ioan Stanomir: Dacă Legislativul nu aprobă noii miniștri înseamnă că Guvernul Cîțu nu mai are majoritate

Timpolis

Contactat de PS News, Ioan Stanomir, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti și doctor în drept constituțional, a explicat că, potrivit Constituției, „orice remaniere provocată de schimbarea compoziției politice a Guvernului trebuie să treacă prin Parlament, iar noii miniștri care îi vor înlocui pe foștii miniștri USRPLUS trebuie să fie aprobați de Parlament”.

„Premierul a spus că va supune votului Parlamentului candidaturile noilor miniștri, nu se poate evita un vot al Parlamentului pe tema acestor noi candidaturi.

Votul pe întregul cabinet se dă doar în momentul învestirii cabinetului. Votul care provoacă căderea întregului cabinet se dă fie la moțiunea de cenzură, fie la angajarea răspunderii guvernamentale ce provoacă moțiunea de cenzură. Ca atare, în acest moment, premierul Florin Cîțu trebuie să-și completeze cabinetul în urma unui vot al Parlamentului.

Trebuie spus însă că efectul juridico-politic al refuzului Camerelor reunite ale Parlamentului de a încuviința propunerile premierului ar echivala practic cu retragerea sprijinului politic acordat premierului pentru că premierul s-ar vedea în situația de a fi neputincios și de a nu-și putea completa cabinetul.

Semnificația acestui vot este una dintre cele mai importante. Dacă membrii Parlamentului nu aprobă propunerile premierului înseamnă că Guvernul Cîțu nu mai are majoritate în Parlament”, susține Ioan Stanomir.

După predarea portofoliilor ministeriale ale celor de la USR-PLUS și demiterea tuturor secretarilor de stat ai USR-PLUS de către premierul Cîțu, guvernul se află într-o nouă realitate. Compoziția politică a cabinetului condus de Florin Cîțu s-a schimbat, la putere rămânând acum doar PNL și UDMR care formează de facto un guvern minoritar. Doar că pentru a testa această ipoteză, Constituția României spune clar că în cazul schimbării compoziției politice este nevoie de o nouă aprobare a Parlamentului.

Astfel, potrivit Articolului 85, “(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *