Skip to content
Europa

Premierul olandez Mark Rutte face un pas pentru ajutarea țărilor din Sud devastate de coronavirus

Politico

Mark Rutte, premierul Olandei, cel mai vocal opozant al ideii de coronabonduri (datorie publică a UE cerută de țările din sudul Europei), a anunțat că e dispus să facă o mică concesie pentru a ajuta Italia, Spania, Franța, Portugalia și Grecia.

Astfel, Rutte a declarat că ar fi de acord cu crearea unui fond care să ajute statele în dificultate, un fond la care și țara să să contribuie. El a anunțat că vrea să discute despre această idee cu premierii Spaniei și Italiei, cei care l-au acuzat public de cinism și lipsă de solidaritate, transmite El Pais.

Premierul olandez a respins în continuare ideea ca statele membre ale Zonei Euro să emită obligațiuni care să ajute statele din sud, afectate masiv de coronavirus și deja supra-îndatorate. Aceste țări vor o mutualizare a datoriei publice, dar Olanda și Germania o resping pe motiv de ”hazard moral”, fiind sprijinite de Austria, Danemarca, Finlanda și Suedia.

În schimb, Rutte vrea crearea unui fond de urgență care să facă transferuri directe – nu împrumuturi – către țările aflate în dificultate. El a folosit termenul de ”cadou” într-un discurs ținut în parlamentul olandez..

El nu a menționat dimensiunea acestui fond de ”cadouri” și nici țările care ar deveni contributoare.

În același discurs în fața propriului legislativ, Rutte a spus că speră să repare legăturile diplomatice cu Italia și Spania, țări în care imaginea Olandei a fost serios afectată după prestația premierului.

De altfel, Rutte s-a confruntat cu critici puternice inclusiv în rândul propriei coaliții de guvernare, formată din mai multe partide mici, ai căror lideri i-au cerut mai multă flexibilitate într-o situație de criză fără precedent, informează g4media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *