Skip to content
Politică

Premierul Orban îi scrie şefului Camerei Deputaţilor pe tema stării de alertă – DOCUMENT

Ludovic Orban Facebook

Premierul Ludovic Orban i-a trimis președintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, o scrisoare în care invocă faptul că Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru combaterea COVID-19 nu prevede atribuția Guvernului de a se adresa legislaptivului printr-o solicitare de încuviințare în vederea prelungirii stării de alertă. „Or, Guvernul nu poate acționa în afara cadrului legal aprobat recent chiar de Parlamentul României, respectiv fără ca actele sale să beneficieze de întemeiere în legislația în vigoare„, precizează şeful Executivului în scrisoare.

Orban argumentează prin faptul că legea prevede că această solicitare trebuie făcută la momentul instituirii stării de alertă. Prelungirea se poate face doar printr-o simplă Hotărâre de Guvern, pentru motive temeinice, la propunerea ministerului de interne. Aceasta este o prevedere chiar din Legea 55.

Premierul a mai scris că mecanismul prevăzut cu privire la încuviințarea stării de alertă a fost rezultatul inițiativei, dezbaterilor și deciziei la nivel parlamentar. O altfel de abordare din partea Guvernului ar reprezenta o interferență în activitatea Parlamentului și o afectare a principiului autonomiei parlamentare.

HotNews reaminteşte că președinții celor două camere i-au trimis o scrisoare premierului Ludovic Orban în care să îi atragă atenţia că această hotărâre trebuie votată de Parlament, iar prelungirea stării de alertă trebuie încuviinţată de parlamentari şi nu doar să fie transmisă spre informare.

Orban le-a transmis înapoi și o analiză a factorilor de risc. Potrivit acesteia, numărul de cazuri confirmate de COVID-19 a prezentat un trend crescător, valorile fiind similare cu cele din perioada 11-17 mai, adică spre sfârșitul stării de urgență. De asemenea, se constată o evoluție ascendentă a numărului de cazuri grave, începând cu data de 1 iunie.

Parlamentul nu mai poate modifica prelungirea stării de alertă. Conducerea Birourilor Permanente reunite a luat act miercuri de informarea trimisă de către Guvern privind prelungirea stării de alertă pe o perioadă de 30 de zile. Practic, Guvernul Orban a informat doar Parlamentul și nu a solicitat prelungirea stări de alertă folosindu-se de faptul că în lege nu este prevăzut faptul că Legislativul trebuie să aprobe prelungirea stării de alertă. Cu alte cuvinte Parlamentul nu mai poate interveni pe hotărârea Guvernului și nu poate aduce modificări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *