Skip to content
Politică

Premierul Ponta, contrazis de INS

Premierul Ponta a declarat, miercuri seara , în dezbaterea avută la B1 TV cu Klaus Iohannis, „că INS va anunţa vineri că în T3 avem creştere economică peste 1% şi că în primul trimestru s-a recalculat şi nu am fost niciodată în recesiune”.

Intrebat de HotNews.ro de unde avea premierul datele care vor fi anuntate abia vineri, Tudorel Andrei, presedintele INS, a declarat ca „Nimeni de la Guvern nu a sunat la Statistica pentru a afla cu prioritate datele si ca oricum, cifra anuntata de premier nu este cea care va fi comunicata. Repet, nu s-a primit aici niciun telefon”.

Cristian Socol, principalul consilier pe probleme economice, întrebat de unde stia premierul ce va anunta vineri INS, acesta a transmis :„V-a dat premierul vreo cifra exacta? Ce a spus premierul putea spune orice economist care a facut cursuri de modelare macroeconomica si macroeconomie. 

Premierul a spus ca ESTIMEAZA ca va fi o crestere economica in Q3 (a spus ca daca va fi crestere in q3 si nu am fost in recesiune se retrage celalalt contracandidat?) pornind de la urmatoarele aspecte:

1.Prognoza Comisiei Europene de toamna din 4 nov 2014 arata 1% crestere economica in Q3 si 1,6% in Q4 cele mai mari cresteri economice trimestriale din UE. Rareori CE greseste atat de mult incat de la +1% sa ajungi la minus.

2. Comunicatele INS arata cresteri comparative fata de anul trecut la productia industriala, comertul cu amanuntul, exporturi …… comunicatele sunt publice si arata evolutii pozitive

3.orice student de an 2 care are minime cunostinte de modelare macroeconomica cunoaste ca atunci cand se introduce q3 cu plus 1% cum arata CE probabilitatea ca q1 sa treaca de pe minus 0,1% la 0 sau la plus este de 99%. Este o metodologie comuna la nivelul UE folosita de Eurostat dar si de INS prin care in modelul de ajustare sezoniera DEMETRA atunci cand se introduce o noua valoare in seria de date se reajusteaza seria din urma cu cateva trimestre. A se vedea CAIETUL DE STUDII 34 din 2014 de pe www.bnro.ro Caiet de studii nr.34/ 2014 Estimarea și prognoza dinamicii PIB și ale componentelor PIB prin modelul cu factori comuni dinamici. Aplicație pentru România

4. Modelele macroeconomice nu sunt folosite exclusiv de INS, BNR, CNP s.a. Modele macroeconomice sunt folosite si de bancile comerciale, facultati economice, institute de cercetare”, explica Socol pentru hotnews.ro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *