Skip to content
Politică

Premierul, ”principalul responsabil” de eșecul campaniei de vaccinare: ”Până și acel spot cu Florin Cîțu e ridicol”

Facebook/florin citu

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Marius Pieleanu, directorul Avangarde, a prezentat principalele cauze ale eșecului campaniei de vaccinare din România, explicând motivul pentru care țara noastră se situează pe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește vaccinarea populației cu cel puțin o doză. De asemenea, Pieleanu susține că principalul responsabil de acest eșec este premierul Florin Cîțu.

„Dincolo de declarațiile festiviste și cuceritoare că România stă bine, iată că nu e așa, ba din contră, stăm cel mai prost. Cauzele sunt multiple. O cauză universală este lipsa de educație a unor pături importante de populație. În momente din acestea importante de criză medicală, lipsa de educație duce la concluzii nefericite: <<dacă ne vaccinăm ne cresc coarne>>, <<avem cozi>>, <<ne cipează>>. Asta este cauza fundamentală și lipsa de educație naște monștri.

La această cauză adăugăm factorii conjuncturali, de exemplu insuficiența credibilității autorităților – și nu spun asta pentru că sunt autorități de centru dreapta, o spun că, în general, autoritățile din România se bucură de o credibilitate scăzută, oricare ar fi culoarea lor politică  – și de aici pleacă consecințele: Dacă nu mă convingi, nu mă vaccinez.

Un alt factor care a contribuit la eșecul campaniei de vaccinare este promovarea proastă făcută de Guvern. Spoturile care au apărut sunt lipsite de imaginație. Cu excepția președintelui Iohannis, care încă se bucură de credibilitate, niciun politician din România nu are un raport favorabil în privința credibilității și valorizării pozitive. Indicele de favorabilitate, cum îl numim noi în sociologie, e negativ pentru toți politicienii, și de aici și consecințele. Puteam folosi sportivi de performanță, așteptam să văd un spot cu Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Gică Hagi și cu o sumedenie de alți sportivi, cu autori, cu oameni de cultură, dar nu s-a făcut gândit nimeni să facă așa ceva. S-au cramponat. Până și acel spot cu Florin Cîțu e ridicol pentru că omul nu transmite încredere, nu are calitățile unui politician de încredere. Probabil că, la un moment dat, vom atinge și noi jumătate din populația vaccinată, dar nu mă aștept să fie o chestiune care se va realiza prea curând, din păcate”, spune sociologul.

De asemenea, Pieleanu susține că principalul responsabil de eșecul campaniei de vaccinare este premierul Florin Cîțu.

„Evident că premierul este principalul responsabil, dat fiind că principala responsabilitate i se atribuie din punct de vedere juridic premierului. Indicatorul de bază este acela că România se află pe ultimul loc în ceea ce privește vaccinarea completă a populației: sub 20%.

Am pornit campania de vaccinare de aproape 6 luni și noi n-am reușit să vaccinăm populația. Populația are partea ei de vină, dar nu este argumentul infailibil al Guvernului. Trebuiau să facă tot ce le stă în putință pentru a elimina stereotipurile”, conchide Marius Pieleanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *