Premierul Republicii Moldova sugerează că Moldovagaz ar putea fi naţionalizată

Sursa foto: Dorin Recean

Prim-ministrul Dorin Recean i-a solicitat ministrului justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, revizuirea legislaţiei în domeniul naţionalizării, în cadrul şedinţei de luni a guvernului de la Chişinău, relatează deschide.md şi Reuters.

Compania de gaz Moldovagaz este deţinută în proporţie de 50% de Gazprom, Transnistria deţine circa 13% din acţiuni, iar Republica Moldova 35,6%, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Moldovagaz transportă gaz rusesc în Transnistria, unde acesta este folosit pentru a genera electricitate ieftină care este revândută guvernului Moldovei.

„Noi o să ne facem temele pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de şantaj. Doamna ministru Mihailov-Moraru vă rog, în următoarele trei săptăpmâni, să revizuim toată legislaţia cu privire la naţionalizare în aşa fel încât noi să putem să acţionăm acolo, unde, în mod special, avem active strategice şi care, apropo, au fost preluate prin forţă şi şantaj. Şi noi trebuie să recuperăm activele noastre”, a declarat Dorin Recean în şedinţa de guvern.

Totodată, premierul a venit cu un răspuns către Partidul Socialiştilor care a solicitat recunoaşterea datoriilor faţă de Gazprom, chiar dacă acestea nu există.

„În politica moldovenească multe lucruri ciudate s-au întâmplat, dar cred că este pentru prima dată când avem politiceni care acuză propria ţară pentru problemele create din exterior. Este pentru prima dată când bufonii şi speculanţii politici ai Kremlinului, de aici, de la Chişinău, încearcă să pună presiune pe Guvern ca acesta să accepte să pună pe umerele cetăţenilor o datorie inexistentă de peste 700 milioane dolari. O fi fost cheltuiţi aceşti bani pe iahturi, vacanţe, dar nu au fost cheltuiţi de către cetăţenii R. Moldova„, a spus Recean.

Unul din argumentele invocate de Gazprom pentru sistarea livrării gazelor în R.Moldova de la 1 ianuarie este o pretinsă datorie de peste 700 milioane dolari.

Naţionalizarea reprezintă trecerea, din proprietate particulară, în proprietatea statului a activelor unei companii sau ale unui domeniu de activitate, în baza unor argumente politice şi economice, notează deschide.md

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: